1 2 3 4 5

ВестиБациларна дизентерија

Бациларна дизентерија, позната и под називом шигелоза (shigellosis), је акутно инфективно цревно обољење узроковано бактеријама из рода Shigella.

Shigella је Грам-негативна бактерија из фамилије Enterobacteriaceae. Познато је 47 различитих серотипова који су подељени у 4 групе : група А (Shigella dysenteriae), група Б (Shigella flexneri), група Ц (Shigella boydii) и група Д (Shigella sonnei). Инфективна доза за појаву болести је веома мала. Најтежи облик болести узрокује S. dysenteriae , која продукује потентан егзотоксин назван Shiga токсин , који је ентеротропан и неуротропан те има значајну улогу у патогенези и клиничком испољавању инфекције.

Резервоар инфекције је човек, акутни болесник или клицоноша. Извор инфекције је столица инфицираних особа или клицоноша, а улазна врата инфекције су уста, односно слузница гастроинтенстиналног тракта. Инфекција се најчешће шири директнo - контактом преко прљавих руку резервоара са осетљивом особом, а ређе индиректно -ингестијом контаминиране воде и хране или контактом са контаминираним предметима. Муве могу послужити као механички вектори. Због контакта као доминантног пута преношења и мале инфективне дозе , најчешће оболевају деца до пет година старости. Честе су и епидемије у дечјим колективима, посебно оним где бораве деца ометена у развоју. Обољење се региструје и у одраслој популацији (имунокомпромитоване особе, старе особе у домовима, хомосексуалци, путници). Инфекција оставља слаб имунитет, или га не оставља , те је могућа реинфекција истим сојем. Инфекције се чешће јављају лети.

Инкубациони период је 1-7 дана, а типични симптоми шигелозе почињу 1-2 дана након инфекције. Болест почиње нагло општим симптомима, али се врло брзо развија гастроинтенстинална симптоматологија: повраћање, грчеви у абдомену, оскудније, учестале крваво-слузаве столице, тенезми и лажни позиви на дефекацију. Након дефекације, обично долази до привременог ублажавања бола. Код одраслих, болест обично престаје спонтано, у блажим случајевима за 4-7 дана. У тежим облицима симптоми се могу одржати 3-6 недеља. Тежак токсични облик карактерише висока телесна температура, знаци колитиса уз дистензију абдомена, јаки грчеви у стомаку и могући развој токсичног мегаколона. Ректални пролапс уз последичну фекалну инконтинецију може бити последица тешких тенезама. Тешке улцерације цревне слузнице могу узроковати значајан акутан губитак крви и ређе, перфорације црева. Екстраинтенстиналне компликације нису честе, али могу захватити ЦНС, бубреге, зглобове и срце.

Дијагноза се поставља на основу клиничке слике и епидемиолошких података, а потврда дијагнозе врши се копрокултуром, изолацијом шигеле из столице.

Диференцијално дијагностички у обзир долазе амебијаза, колера, ентероинвазивна Е. Colli, ентерохеморагична E. colli, Salmonella, Campylobacter, Clostridium difficile колитиc, карцином колона, Кронова болест, улцерозни колитис.

Прве мере лечења подразумевају паренетералну и пероралну рехидратацију и корекцију електролитског и метаболичног дисбаланса уз одговарајући хигијенско-дијететски режим. Велика пажња посвећује се едукацији болесника о мерама превенције, прање руку водом и сапуном је главна превентивна мера. Антибиотици се примењују код тежих облика, старијих особа, имунокомпромитованих особа, мале , потхрањене деце и особа које раде у производњи, преради и транспорту хране. Лек избора за децу су макролиди и цефалоспорини треће генерације, а за одрасле флуорохинолони у трајању 3-5 дана.

Текст на основу извора уредио др Октавијан Баба, лекар на Интерном одељењу Опште болнице Панчево

Извори:

-„Инфективне болести“ – уреднице Снежана Бркић и Весна Туркулов

-www.simptomi.rs