1 2 3 4 5

ВестиНА ОДЕЉЕЊЕ УРОЛОГИЈЕ СТИГАО СЕТ ЗА БИОПСИЈУ ПРОСТАТЕ

На одељење Урологије стигао је сет за биопсију простате који је недостајао да се докаже присуство карцинома простате. Захваљући овом апарату, уз ултарзвук који одељење Урологије већ има, пацијенти више неће морати да се шаљу за Београд због биопсије.

Пре годину дана на одељење Урологије стигао је дуго чекани ултразвучни апарат са сондом која је била предуслов да се ради биопсија простате.
Захваљујући управи Опште болнице Панчево, као и cрпско-aмеричком удружењу „САМА" (који су донирали средства), стигао је и сет за биопсију који се користи пре свега за потврђивање дијагнозе карцинома простате.

На овај начин смо комплетирали услугу. То је дијагностички апарат са којим ћемо да докажемо присуство карцинома простате. Пацијенте смо до сада морали да упућујемо за Београд где су чекали и до пола године.
Набавком овог апарата значајно ћемо смањити интервал од постављања дијагнозе па до саме терапијске процедуре
", рекао је др Предраг Вујић, начелник Уролошког одељења Опште Болнице Панчево.

Нажалост све већи број пацијената дијагнозу карцинома простате добија у помаклој фази.

Симптоми карцинома простате нису специфични. То је учестало мокрење, крв у мокраћи. Међутим, неки немају симптоме, а када дође до појаве симптома често буде касно", нагласио је др Предраг Вујић.

Једини начин у борби против ове подмукле болести јесте подићи свест мушкарцима, који би после педесете године морали отићи на превентивни преглед код уролога, било да имају неке од симптома или не.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Више о ТРУЗ биопсији, сврси и значајности њене примене можете прочитати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 12.9.2018.