1 2 3 4 5

Вести26. СЕПТЕМБАР - СВЕТСКИ ДАН КОНТРАЦЕПЦИЈЕ

Контрацепција представља скуп мера и реверзибилних поступака, које се користе ради спречавања нежељене трудноће. Постоји широк избор различитих средстава за спречавање зачећа од којих већину употребљавају жене. Нове тенденције су на развоју адекватних контрацептивних метода за мушкарце. Захваљујући постојећим средствима жена може слободно да одлучује да ли ће и када да затрудни.

Поједина средства истовремено служе и као превенција инфекције полних органа.

Свака контрацепција мора да испуни следеће услове: мора да је ефикасна, да не омета нормалан ток сексуалног односа, да је нешкодљива, да је јефтина и приступачна и да се лако примењује.

Средства за контрацепцију се деле на: хормонску оралну контрацепцију, посткоиталну контрацепцију, дугоделујуће стероидне контрацептиве, интраутерусни уложак, интравагиналне баријере, спермициде, вагиналну стероидну терапију, концентрацију ритма и прекинути сношај.

Хормонску оралну контрацепцију безбедно користи велики број жена, а посебно се препоручује здравим женама до 35. године старости, женама које нису рађале, које не пуше, којима је потребна ефикасна контрацепција. Оралне контрацептиве делимо у две велике групе: 1) комбинована контрацептивна пилула, која садржи естроген и прогестерон и узима се 21 дан у току сваког месеца; 2) пилула која садржи само ниске дозе прогестерона и узима се у континуитету. Сматра се да је ефикасност употребе пилуле у контацептивном смислу 99,9%. Међутим, у пракси, проценат неуспеха је између 3-20 % због некоректног коришћења пилуле. Поред контрацепције бројни су корисни неконтрацептивни ефекти пилуле на здравље жене. У првом реду је заштита од инфламаторних болести мале карлице (50% мањи ризик у поређењу са ИУД), затим заштита од ектопичне трудноће, карцинома ендометријума и оваријума, као и самњена учесталост беингних промена дојке. Адекватном употребом оралних контрацептивва обезбеђује се уредан менструални циклус, без ирегуларних крварења, предменструалног синдрома и великог губитка крви који води у анемију, а смањује се и инциденца ендометриозе.

Посеба пажња се мора обратити код пацијенткња које имају обољења циркулаторног система. Орални контрацептиви доприносе стварању венске тромбоемболије, исхемичних обољења срца и инфаркта миокарда, можданом удару и артеријској хипертензији. Друга група пацијенткња код које се орални контрацептивни уводе са опрезом су жене са тенденцијом ка дијабетесу. Употребом оралних контрацептива долази до скока гликемије, а тако и инсулина. С обзиром на то да су гојазност, дијабетес и хипертензија чести у нашој популацији неопходноје посаветовати се са својим гинекологом и обавити потребне анализе пре започињања оралне контрацептивне терапије.

Посткоитална контрацепција „пилула за дан после“ се узима до 72ч од незаштићеног односа, добро се подноси, а проценат настанка нежељене трудноће је свега 0,2-0,4%.

Дугоделујући стероидни контрацептиви су углавном прогестагенске природе, а могу се апликовати у виду ињекција или субдермалних инпланта (капсуле, лоптице, штапићи). Основни механизам је инхибиција овулације.

Интраутерусни уложак је ранијих година био направљен од металног прстена, који се пласирао у материцу. Мешутим, због тенденције усецања у матерични мишић метал је замењен пластичним материјалима у облику слова Т, спирале и омче. Могу бити медицирани и немедицирани. Немедицирани су изашли из употребе. Медицирани најчешће садрже бакар и сребро, који делују спермицидно, па натај начин повећавају сигурност заштите. Новији улошци садрже прогестагене. Озбиљна и честа компликација је инфламаторна болест мале карлице. Ова метода је непогодна за мултипаре са великом материцом, пацијенткње са миомима и неправилностима кавума, као и код жена у перименопаузи због менструалних нерегуларности.

Интравагиналне баријере, од којих је најшире употребљиван кондом. Кондом истовремено штити од трудноће, као и од сексуално преносивих инфекција. Затим вагинална дијафрагма, која има бољи учинак, ако се користи у комбинацији са спермицидима; Цервикална капа представља малу дијафрагму, коју гинеколог апликује на грлић материце по завршетку менстраулног крварења, а скида је пре почетка следеће очекиване менстрауције; Вагинални сунђери, који су направљени од полиуретанских материјала и импрегнирани спермицидима. Оставвљају се у вагини најмање 6 сати након односа.

Спермициди су хемијска баријера и делују тако што имобилишу сперматозоиде одмах по ејакулацији.

Вагинална стероидна терапија подразумева апликацију специјалног вагиналног песара, који је импрегниран прогестагенима. Лаком апсорбцијом кроз вагинални зид, индукују инхибицију овулације. Прстен се апликује између два менструална крварења.

Концентрација ритма подразумева избегавање сексуалних односа за време плодних дана. Да би се спровели неопходно је одредити плодне дане и то се углавном постиже трима методама: мерењем базалне температуре, испитивање цервикалне слузи и вођењем календара циклуса.

Прекинути сношај врло раширен метод са значајним процентом неуспеха.

Стерилизација жене и мушкарца представља комплетно и нереверзибилно елиминисање фертилности.

Битно је навести и да намерни прекид трудноће НЕ спада у контрацепцију, иако је често примењиван метод планирања породице у Србији.

У нашој популацији велики број жена не користи ниједан метод контрацепције, нити су информисане о постојећим. Неопходно је побољшати едукацију и доступност информација на релацији гинеколог –пацијенткња, ради превенције настанка нежељене трудноће и побољшања здравља популације у целости.

Др Соња Перковић