1 2 3 4 5

ВестиЗАПАЉЕЊЕ СЕМЕНИКА УЗРОКОВАНО ВИРУСОМ ЗАУШАКА

Семеници (тестиси) су честа локализација мумпс инфекције. Јавља се код младића у пубертету или одраслих од 3 - 10 дана од почетка болести.

Узрок настанка
Изазивач је вирус Мумпса, неотпоран у спољашњој средини. Резервоар вируса је човек. Извор инфекције је секрет из носа и ждрела оболеле особе, мада се излучује и урином. Пут преношења је капљични или директан контакт са оболелом особом.

Клиничка слика
Почиње веома бурно са порастом температуре, болом у тестису и израженим општим инфективним синдромом. Тестис је увећан, два до три пута, епидидимис је болан, кожа скротума је хиперемична и едематозна, у туници вагиналис може се наћи и ексудат. Опште тешко стање траје 4 - 5 дана, а затим се тегобе стишавају. Код малог броја оболелих након 2 - 3 дана се може јавити и оток другог тестиса. Промене нису дифузне, тубули семифери захваћене жлезде нису у потпуности оштећени, па је стерилитет изузетано редак, јер преостали ацинуси преузимају функцију. Импотенција је психолошке етиологије.

Дијагноза
Поставља се на основу епидемиолошких података, клиничке слике и серолошких испитивања. Крвна слика указује на вирусну инфекцију, амилазе у серуму и урину су повишене, а могућа је и изолација вируса на примарним ћелијским културама. Вирус се изолује из пљувачке, урина, ликвора. Идентификација се врши серолошким тестовима: ЕЛИСА, РВК, РИХ, имунофлоресценција.

Лечење
Углавном је симптоматско. Препоручује се локални облог, подизање тестиса, антипиретици, витамини и кортикостероиди. Обавезно је мировање у постељи.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 19.10.2022.