1 2 3 4 5

Вести18. и 19. октобра Седма панчевачка хируршка радионица у панчевачкој болници

У Панчеву ће се 18. и 19. октобра одржати Седма панчевачка хируршка радионица, која ће и ове године угостити неке од најзначајнијих светских и европских имена из колопроктолошке хирургије. Организатори ове радионице су хирузи панчевачке Опште болнице и Удружење „Круг здравља”, чији су циљеви превенција у сфери колопроктолошких обољења, помоћ и подршка оболелима од ових болести, промоција здравог начина живота и подизање еколошке свести, као и организовање едукација и скупова са циљем подизања нивоа знања из области колопроктологије и повезаних медицинских области.

„Током ова два дана одржаће се Седма панчевачка хируршка радионица, као и рeдовни састанак хирурга Србије и том приликом ћемо угостити осморицу гостију из иностранства, петорицу из Велике Британије и по једног из Русије, Ирана и Португала. То су све угледни гости на челу са професорима Ричардом Коеном и Амџадом Парваизом, који су значајна имена у овој области. Обично се на нашим радионицама окупи између 200 и 250 хирурга из Србије, као и из околних земаља, па се надам да ће тако бити и овога пута. То је значајан догађај у хирургији Србије, а ове године састанак са највећим бројем стручњака и предавача до сада тако да је интересовање међу колегама веома велико. У оквиру манифестације биће и хирургије уживо, а сама лапaрoскопска операција рака дебелог црева биће преношена уживо, тако да ће колеге у Културном центру то моћи да посматрају и постављају питања. Такође, током ова два дана одржаваће се и предавања међу којима ће говорити и професор Амџад који је највећи и најактивнији светски стручњак из области лапароскопске хирургије и роботске хирургије која полако осваја свет”, каже др Младен Јанић, хирург панчевачке Опште болнице и председник Скупштине удружења.

Међу гостима овогодишње хируршке радионице биће највећа светска имена и стручњаци из области лапароскопске и роботске хирургије: проф. др Амџад Парваиз, др Ричард Коен, проф. др Алексеј Карачун, проф. др Нуно Фигуиредо и др Џајлс Бонд-Смит. Др Јанић каже да је један од циљева да се сарадња и обука коју нашим лекарима пружа проф. др Амџад озваничи и прошири на целу Србију, за шта постоји велико интересовање.

Поред тога, и српски хирурзи из већих здравствених установа ће гостима приказивати своје методе рада о чему ће бити прилике и дискутовати. Др Јанић каже да је ова манифестацијa, ипак, више окренута практичном, дакле, операцијама, али да ће се моћи видети и светска достигнућа из ове области хирургије, као и роботске хирургије која се, по његовој оцени, великом брзином развија тако да ће ускоро постати садашњост хирургије, чак и код нас.

Др Јанић додаје да се ове године обележава и мали јубилеј, 15 година одржавања ових радионица на којима су већ гостовали најстручнији људи из области колопроктолошке хирургије. Поред тога, каже он, већ три године са професором Амџадом организује се и програм обуке лапaрoскопске хирургије и да се стигло до тога да су панчевачки хирурзи овладали оваквим компликованим операцијама.

„У октобру 2015. године смо самостално почели да радимо операције после обуке код професора Амџада. Од тада смо урадили 97 операција што је најдужи низ оваквих операција у Србији и морам рећи да смо ту остварили одличне резултате. Морам рећи да је организацију ових састанака подржао и помогао Град Панчево што нама пуно значи. Имамо подршку градоначелника и градске власти, као управе Болнице, на челу са директором др Овуком и његовим замеником др Јелачом, који су нам много помогли. Без такве подршке не би било могуће остварити такве значајне резултате у овој области а од чега највећу корист имају управо пацијенти и грађани Јужног Баната. Гости, предавачи и стручњаци који су учествовали на свим овим састанцима до сада, такође, свој долазак нису наплаћивали, на чему смо им посебно захвални”, додао је др Младен Јанић.

Извор:

Старт 013, 03. октобар 2017. год.