1 2 3 4 5

ВестиСебороични дерматитис

Себороични дерматитис је хронични и рецидивирајући дерматитис, локализован у себороичним регионима.

Обољење се јавља обично у 3. и 4. деценији живота и то чешће код мушкараца него код жена. У општој популацији 2-5% људи има себороични дерматитис . У детињству се себороични дерматитис не јавља, сем у прва два месеца постнатално, када се себум лучи под дејством преосталих мајчиних андрогена.

Предилекциона места су капилицијум, предео обрва, чело, назолабијалне бразде, спољашњи ушни канал, ретроаурикуларне бразде и престемални предео. У овим зонама се види нејасно ограничени, бледи еритем са жућкасто беличастом сквамом масног изгледа, а могу се формирати и јасно ограничени овални и/или фигуровани еритематозни плакови.

У капилицијуму, сквама може имати питиријазиформни или псоријазиформни изглед, а промене су јасно ограничене према челу. Могу се јавити и промене локализоване у прегибима: аксиларно, субмамарно и у прегибима трбуха код гојазних особа, као и перианално. У тим зонама постоји релативно јасно ограничен еритем сјајне површине, без клинички изражене скваме.

Себороични дерматитис је често праћен пруритусом, нарочито у капилицијуму. Промене се могу секундарно импетигинизовати када постоје и изражене жућкасте крусто-скваме.

Код пацијената са АИДС-ом, врло је честа појава дисеминованих/генерализованих облика себороичног дерматитиса, обично резистентних на стандардну терапију.

Себороични дерматитис има хронични и рецидивирајући ток. Преко лета, када је соларна радијација интензивнија, промене се најчешће побољшавају или повлаче.

У локалној терапији се користе имидазолски препарати (кетоконазол у облику крема за кожу и шампона за косу), а ефикасан може бити и хидрокортизон 1% или 2,5%, два пута дневно. За кожу не треба давати флуорисане кортикостероидне препарате. За прање косе препоручују се и шампони са цинк пиритионом или дериватима катрана. Може се применити и комбинована терапија антимикотици-кортикостероиди. Уколико постоје знаци секундарне инфекције, саветује се топикална и/или системска терапија антибиотицима.

Извор:симптоми.рс