1 2 3 4 5

ВестиШАРЛАХ (Scarlatina)

Шарлах је акутна заразна болест која се манифестује гнојним запаљењем на месту уласка инфекције, дифузном ситнозрнастом оспом на еритематозној основи и општим знацима инфекције.

Етилологија:

Изазивач шарлаха је β-хемолитички стрептокок групе А који лучи пирогени егзотоксин.

Епидемиологија:

Извор инфекције је особа (оболела или клицоноша) која носи бета хемолитички стрептокок групе А. Најчешће се преноси капљичним путем, а ретко преко заражених предмета или храном. Улазни пут је преко назофаринкса, ретко преко повређене коже и женских полних органа. Болест је ендемска у подручјима умерене климе. Јавља се спорадично, понекад у мањим епидемијама са највећом инциденцом у јесен. У нашим крајевима највише обољевају деца.

Клиничка слика:

Инкубација најчешће траје 3-5 дана. Манифестује се наглим почетком, главобољом, гушобољом, повраћањем, жарким црвенилом гуше, ситнозрнастом оспом и малинастим језиком. У реконвалесценцији је карактеристично љуштење коже.

Инвазивни стадијум:

Настаје нагло, грозницом, повишеном телесном температуром до 40°С, главобољом и повраћањем. Слузница усне дупље и гуше је отечена, пламено-црвене боје. Ови симптоми трају 1-2 дана.

Осипни стадијум:

Оспа избија нагло, у тајању од неколико сати до 1 дан. Предилекциона места су бочне стране грудног коша, пазух, доњи део абдомена, унутрашња страна натколеница, превоји великих зглобова. На додир кожа је сува, храпава. Оспа је ситнозрнаста, на еритеметозној основи. Образи су црвени. Постоји бледило око усана (Филатовљев знак), усне су јасно црвeне. На кожи се могу јавити и ситна капиларна крварења. Гуша је пламено-црвена, крајници су увећани прекривени беличастим наслагама. Језик је првих дана облoжен беличастом скрамом. После 3-4 дана језик почиње да се љушти и постаје јарко црвен, сјајан као лакиран (малинаст језик). Лимфни чворови су увећани и болни. Од 2. до 5. дана осип почиње да бледи.

Стадијум реконвалесценције:

Крајем прве недеље симптоми и знаци болести ишчезавају. Дланови и табани где оспа не избија љуште се у плочама (ламеларно љуштење). У другој недељи се види пeрутање по целом телу.

Комликације:

Комликације могу бити негнојне (акутна реуматска грозница и акутни гломерулонефритис) и гнојне (перитонзиларни целулитис и апсцес, мастоидитис, отитис медија, синузитис, апсцеси у мозгу, гнојни менингитис, бактеријска пнеумонија, ендокардитис, апсцес јетре... )

Дијагноза: Клиничка слика, лабораторијске анализе

Терапија:

Пеницилин током десет дана. Код алергија на пеницилин, примењује се еритромицин.

Текст на основу извора уредила др Тања Мрђан

Извор података: Медицински факултет у Београду, катедра за инфективне болести – „Инфективне болести “, треће издање, Београд, 2009. год