1 2 3 4 5

ВестиШАРЛАХ

Шарлах је акутно инфективно обољење из групе осипних грозница, изазвано бeтa-хемолитичким стрептококом.

Етиологија - шарлах изазива бета-хемолитички стрептокок који припада групи А ( Стафилококус пиогенис). Сви хемолитички стрептококи не могу да изазову шарлах, већ само Стафилококус пиогенис који лучи еритогени токсин. Овај еритогени токсин је егзотоксин. Као добар антиген токсин изазива стварање антитела, односно антитоксина.
Имунитет код шарлаха је солидан и потиче на створеним антителима, тј антитоксинима. После прележаног шарлаха пацијен је имун на еритогени токсин, али не и на еритогени стрептокок. На основу овога се може закључити да особа која је прележала шарлах може боловати од ангине или друге фракције изазване разним еритогеним стрептококама.

Епидемилогија - Углавном обољевају предшколска и школска деца од 6 до 8 година.
Извор инфекције је човек који има назофарингеалну инфекцију или назофарингеално клицоноштво. Преноси се капљичним путем.

Патогенеза - Шарахни стрептокок доспева на ждрелну слузницу где се разможава, изазивајући локално обољење, односно стрептококну ангину која је праћена отоком подвиличних жлезда. Стрептокок истовремено лучи у ждрелу стрептококни еритрогени токсин који се ресорбује и улази у крвоток те настаје интоксикација.У сваком случају шарлаха организам ствара антитоксине који у почетку једва стижу да делимично неутралишу еритрогени токсин. Међутим током болести ниво антитоксина се толико повећава да се везује за излучен токсин чиме се завршава и само обољење.

Kлиничка слика - шарлах има развојни облик инвазиони, осипни, стадијум перутања. Инкубација је 3-5 дана, али може бити и краћа.

Инванзиони стадијум – почиње нагло са високом температуром, повраћањем и гушобољом. Болесник има температуру до 40 степени, дрхтавицу, гушобољу, осећа велику малаксалост, обично поврати једном или двапут. Главне промене се могу видети у усној дупљи. Језик је у средином обложен белом наслагом док су ми ивице чисте и црвене. Овај налаз у гуши праћен је отоком подвиличних жлезда. Овај стадијум траје од 24 до 48 сати.

Осипни стадијум – почиње са избијањем оспе, а завршава се њеним ишчезавањем од 2 до 5 дана. Током избијања оспе исти су симптоми као и на почетку болести. Оспа избија нагло. Кожа је сува, топла, храпава. На кожи се могу видети два стална знака, Румпелов знак (склоност ка ситним крварењима) , и Пастијев знак (позитивне и наглашене линије у лакту и пазуху).

Стадијум перутања - почиње између 8 и 15 дана болести. Прво се перутају они делови коже где је избијала оспа. Стадијум може да се продужи и до 40 дана .

Компликације - могу бити бактериске инфекције. Често са шарлахом може бити и ангина, синузит, отитис медија, линфаденитис.

Дијагноза - клиничка слика, епидемиолоски подаци, лабораториска испитивања. Од лабораториских исптивања брис гуше, крвна слика, антистрептолизни титар.

Лечење - каузална терапија и код тежих облика хоспитализација. Употреба антибиотске терапије, пеницилин. Симптоматска терапија, антипиретици и аналгетици.

Текст на основу извора уредила др Јована Наумовић инфективно одељење Општа Болница Панчево

Књига акутне инфективне болести Универзитет у Београду, Десанка Косановић Ћетковић и сарадници.