1 2 3 4 5

ВестиРозацеа

Розацеа је честа хронична кожна болест која узрокује црвенило средишњих делова лица, хиперплазију везивног ткива коже и лојних жлезда. Иако се може појавити код било кога, најчешће погађа жене старије доби и бледе пути, али су тежи облици учесталији код мушкараца.

Розацеа се на лицу у почетку јавља тек повремено, касније све чешће.

Узрок розацее је још увек већим делом непознат, али се претпоставља да је узрокују комбинације различитих наследних и спољашњих фактора.

Статистике су показале да је розацеа често праћена опстипацијом (затвором), смањеним лучењем желудачне киселине и оштећењима јетре. Највише особа са овим обољењем је преко 40 година старости, међутим, јавља се и код млађих. Поред алкохола, најчешћи окидачи за црвенило на лицу јесу чоколада, јаки чајеви, кафа и љута храна…

Многе студије довеле су у везу стрес и розацеу. Наиме, будући да одбрамбени механизми организма под стресом не могу функционисати ефикасно, отварају се врата разним упалама, па тако и розацеи.

С друге стране, утврђено је да додавање минерала и витамина исхрани нема значајнијег ефекта на ово стање. Дуго је истраживано дејство цинка, али резултати студија нису потврдили позитиван ефекат, па се употреба ових суплемената не саветује.

Розацеа може трајати годинама, а понекад и доживотно.

Знакови и симптоми розацее могу укључивати:

Црвенило лица – обично у средишњем делу лица, а мале крвне жиле на носу и образима често набубре и постану видљиве.

Натечене црвене квржице – код многих људи се развију неравнине на лицу које подсећају на акне, понекад су пуне гноја.

Проблеми с очима – око половина људи с розацеом такође се бори са сувоћом очију, иритацијом и отицањем, те црвенилом капака.

Код неких особа прво се појаве симптоми повезани уз очи, а тек се касније појави розацеа.

Нежељеног руменила лакше ћете се решити ако у исхрану уврстите што више плаве рибе, свеже сезонске салате, свеже краставце који смирују црвенило. Помажу и интегралне житарице, зелено лиснато поврће, јаја због Е витамина, ораси, соја...

Битно је нагласити да се розацеа НЕ МОЖЕ пренети на друге особе, али ако се не лечи погоршава се временом.

Приликом лечења розацее прво је важно смирити упалу, а то се ради помоћу антибиотика, те се комбинују локални и системски. Ипак, важно је нагласити да ову кожну болест није могуће у потпуности излечити, али ако се не лечи, тада проблем постаје све већи. Међутим, МОГУЋЕ ју је држати под контролом и ублажити њене симптоме, односно уклонити црвенило, свраб, пецкање, проширене капиларе и бубуљице, како би кожа имала здрав изглед.

То се данас ради савременом ласерском техником.

Teкст, на основу извора, уредила Ивана Стојменовић, медицинска сестра

Извори:

https://www.krenizdravo.rtl.hr/zdravlje/bolesti-zdravlje/rozacea-uzroci-simptomi-i-lijecenje

https://www.staroplaninski-melem.rs/rozacea

https://www.divaclinic.com/blog/sta-je-rosacea-koji-su-uzroci-simptomi-i-kako-se-leci/