1 2 3 4 5

ВестиРОТА ВИРУС КОД ДЕЦЕ

Рота вирус одговоран је за 30% инфекција гастроинтестиналног система код одојчади и мале деце. Рота вирус инфекције су најчешће инфекције одојчади и мале деце. Најчешће обољевају одојчад у добу од 6 месеци и деца до 5 година живота. Инфекције узроковане овим вирусом чест су узрок хоспитализације одојчади и мале деце, јер изазива тешке проливе и повраћање уз повишену температуру, што све заједно врло брзо може довести до дехидратације (губитка телесне течности).

Начин ширења инфекције:

Инфекција се лако шири, јер се ради о вирусу са високом степеном заразности. Разлика између овог вируса и других микроорганизама који нападају пробавни систем је у начину ширења. Рота вирус улази у организам на два начина: феко-оралним и капљичним путем. Најчешче инфекције овим вирусом јављају се од децембра до априла, али није искључена појава ове инфекције и у осталим месецима. Годишње од ротавирусне инфекције у земљама ЕУ оболи 3,6 милиона деце.

Клиничка слика:

Након 12 сати болест се испољава болом у стомаку, јаким повраћањем и повишеном температуром, а током идућа 24 сата почиње пролив који траје око 6-7 дана. Главна претња за дете је дехидратација изазвана овим симптомима. Губитак телесне течности представља највећу опасност до које доводи гастроентеритис (тј. упала желуца и танког црева) узрокован Ротавирусом. Што је дете млађе инфекција ове врсте је опаснија. Дехидратација почиње када тело изгуби два процента укупне течности. Најчешћи симптоми дехидратације су: жеђ, губитак апетита, сува кожа, црвенило у лицу, тамна боја урина до смањеног мокрења, сува уста, умор или слабост, дрхтавица, вртоглавица, убрзан пулс, убрзано дисање, главобоља, упала фонтанела...

Дијагноза:

Да би се вирус дијагностификовао потребно је урадити лабораторијски преглед столице на ротавирус.

Лечење:

Унос течности и минерала једини је начин лечења, јер се тако врши надокнада изгубљеног. Што је дете млађе, вероватније је да ће му бити потребна инфузија како би се течност надокнадила – због тога бебе са овим вирусом често остају у болници неколико дана, али убрзо након тога се успешно опорављају, јер се оштећена слузница на цревима брзо обнавља. Нешто старија деца чији је организам мало отпорнији, могу да преболе вирус само надокнадом течности уз одговарајуће растворе, које треба пити чешће, али по мало. У лечењу ове цревне инфекције корекција исхране је такође важна. Због одређених супстанци, мајчино млеко је најбољи лек, али ако из неких разлога дојење није могуће, помоћи ће адаптиране млечне формуле без млечног шећера. Код ових инфекција никако не би требало давати деци производе са млечним шећером, јер ће они само погоршати дијареју због немогућности желуца да га нормално свари. Уз надокнаду течности и минерала, као и корекцију исхране неопходна је примена пробиотика.

Превенција:

Ротавирусна инфекција може да се спречи одржавањем хигијене, како би се спречило ширење вируса. Вакцина против Рота вируса (као и све друге вакцине) делује превентивно, јер јача одбрамбене снаге организма тако што подстиче стварање специфичних антитиела против овог вируса. Постоје два типа ове вакцине: прва је већ у употреби у неким земљама, а садржи ослабљени вирус - не може изазвати болест, али активира имунолошки систем и пружа заштиту при сусрету са истим типом Рота вируса као и унакрсни учинак против других сличних типова вируса. Други тип вакцине је у поступку и биће остварено копијом вируса насталом рекомбинацијом ДНК (тј. његове генске структуре) који ће пружати заштиту од више различитих серотипова вируса и нема никаквог ризика за дете. Вакцина се даје на уста и то код првог типа вакцине прва доза у добу од 6 недеља, а друга након 4 недеље. Други тип вакцине даје се у три дозе с размацима од 4 недеље. Вакцина се може дати заједно с другима које се дају у инекцији (против дифтерије тетануса, дечје парализе, хепатитиса Б и Хемофилус инфлуенце). Вакцина против Рота вируса није обавезна и одлука о вакцинацији зависи од родитеља и савета избраног педијатра који познаје здравствено стање детета. Будући да вакцина јача одбрамбене способности организма против Рота вируса даје се деци која имају већи ризик у свладавању болести (деца са хроничним болестима).

Текст уредила др Маја Крстић, клинички лекар на одељењу педијатрије Опште болнице Панчево

Извори:

Литература: Педијатрија – др Перишић, др Јанковић

www.mojpedijatar.co.rs

www.stetoskop.info

www.simptomi.rs

www.bebac.com