1 2 3 4 5

ВестиШта је ринитис и како га лечити?

Ринитис представља иритацију и запаљење слузнице носа. Учесталост је у сталном порасту. Ринитиси могу бити инфективни (акутни и хронични), неалергијски и алергијски.

Инфетивни акутни ринитис

Узрочници

Инфекцију најчешће проузрокују респираторни вируси (Rhinovirus, Influenza i Parainfluenza virusi). Може доћи и до секундарне инфекције бактеријама где су најчешћи проузроковачи: Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae.

Симптоми

Обољење се развија под клиничком сликом прехладе. Јављају се општи симптоми као што су језа, температура, главобоља, малаксалост. Од локалних симптома јавља се осећај свраба, сувоће и печења у носу и грлу, секреција и запушеност носа. Симптоми се постепено смирују за 7-10 дана и настаје потпуно излечење.

Терапија

Симптоматска терапија која обухвата краткотрају примену назалних деконгестанса (Olynth, Meralys, MaxiRino) али не дуже од 5-7 дана, капи за нос на бази физиолошког раствора, витаминска терапија, мировање, антибиотици у случају секундарне инфекције.

Инфективни хронични ринитис

Узрочници

Настају у одговору на понављане вирусне и бактеријске инфекције уз садејство предиспонирајућих фактора као што су: лоши микроклиматски услови (влага), неправилна исхрана, стрес, замор, девијација носног септума, хроничне болести.

Симптоми

Доминирају знаци хроничне запушености носа и густе секреције.

Терапија

Корекција предиспонирајућих фактора. Деконгестанси су контраиндиковани, осим у случају погоршања симптома, али не дуже од 5-7 дана!

Алергијски ринитис

Може бити сезонски (поленска грозница, поленска кијавица) и целогодишњи (перенијални).

Симптоми

1.Сезонски настаје услед алергије на полен трава, дрвећа и корова и показује сезонске варијације. Симптоми су под клиничком сликом ринокоњуктивитиса (кијање, профузна секреција носа, запушеност и свраб носа, сузење, свраб и црвенило очију).

2. Целогодишњи је хронична форма ринитиса. Најчешће настаје услед алергије на гриње и кућну прашину. Свраб носа и ринокоњуктивални симптоми су знатно мање изражени. У клиничкој слици јавља се запушеност носа, главобоља, смањење осећаја за мирис и укус, поремећаји слуха.

Терапија

Лечење се базира на избегавању алергена, интраназалним кортикостероидима (Nasonex, Momensa, Exnise) и антихистаминицима друге генерације (Pressing, Claritine, Loratadin, Xyzal).

Неалергијски ринитис са еозинофилним синдромом

Етиологија

Етиологија није позната. Долази до еозинофилне инфламације и миграције еозинофила из крвних судова у слузокожу носа.

Симптоми

Симптоми су слични алергијском ринитису. Немају форму цикличности карактеристичнy за неке форме алергијских ринитиса. Постоје перенијални (целогодишњи) напади кијања са назалних сврабом и профузном секрецијом носа уз запушеност.

Терапија

Лечење се базира на интраназалним кортикостероидима са или без антихистаминика друге генерације.

Текст је информативног карактера, за све недоумице обратити се свом лекару.

Текст на основу извора, уредио др Милош Свирчев.

Извори:

-Литература: Оториноларингологија са максилофацијалном хирургијом, уредници проф.др Војко Ђукић и проф.др Љиљана Јаношевић

-Корисни линкови: [1] http://www.mayoclinic.org/