1 2 3 4 5

ВестиПанчево има најсавременију болницу сa довољно лекара

Општа болница Панчево након реновирања постала је једна од најмодернијих здравствених установа у Србији. У току је набавка опреме и болничког намештаја, а велики број младих лекара је на специјализацији.
Ово су само неке од тема са којима смо разговарали са др Слободаном Овуком, директором Опште болнице Панчево.

Општа болница Панчево, после веома обимних грађевинских радова је реновирана. Добили смо модерну и савремену болницу у којој се осим Панчеваца лече и становници околних општина. Да подсетимо читаоце шта је све урађено у претходном периоду и колико је новца уложено у реконструкцију?

"Реконструкција болнице била је свеобухватна, а уложено је 550 милиона динара. Да подсетимо читаоце да је остала само оплата зграде, комплетна унутрашња инфраструктура је реновирана. Порушени су унутрашњи зидови, избачене су старе водоводне и канализационе цеви, урађена је комплентно нова инсталација – вода, струја, медицински гасови, противпожарни систем, систем против пушења који одмах реагује на дим, централна климатизација односно грејање је преко топлотних пумпи. Урађена је комплетна фасада. Термоенергетски степен је подигнут на потребан ниво. Замењена је комплетна столарија, нов кров. Урађени су радови земљани око темеља. Практично сада физикална медицина има прозоре и дневно светло за разлику од претходних година када су имали мале прозоре као у складишним магацинским објектима. Урађен је нов базен. Два постојећа лифта замењена су потпуно новом опремом, а трећи лифт је новосаграђен, потпуно ново окно је урађено у ургентном делу“, рекао је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Сада када смо добили интернистички блок у новом руху требаће и запосленима и грађанима да се навикну на нови распоред одељења. Шта се све сад налази у обновљеном делу болнице, по спратовима?

"У сутерену се налази одељење физикалне медицине где је реконструисана Служба за патологију. Коначно смо добили најмодерније услове за рад ове службе – хладњачу с довољним бројем места, задовољавајућег капацитета, урађена је комплетно нова сала за обдукцију у коју су унета два нова обдукциона стола. То је у сутерену средњег дела болнице. У овом баш интернистичком блоку болнице, у сутерену је комплетна физикална медицина са рехабилитацијом и новим базеном. У приземљу се сада налази пријемно-ургентна служба, реконструисана и хол у коме се налази радиолошка служба и кардиолошка дијагностика, односно ултразвук срца, холтер, ЕКГ. Све то се налази у просторијама некадашње пријемне амбуланте у централном холу. Реновиран је простор око скенера и дијагностике радиолошке. У том делу ходника који гледа ка болничком дворишту су две пулмолошке амбуланте, три дијабетолошке, потпуно нове, где имамо нормалне услове за рад и ординацију за нутриционисту и две докторске, и ендоскопија, колоноскопија и гастроскопија са потпуно новим условима за рад. Централни део је пријемно-ургентна служба где се налази хируршки део са три стола. Један је ортопедски а два хируршка. Тамо су и интернистичка и неуролошка амбуланта, опсервација. На првом спрату у просторијама некадашњег Завода за јавно здравље, пола спрата је грудно одељење, а пола је неурологија. Други, трећи и четврти спрат су већ по устаљеном распореду, како је и било, односно то је уже гледано интерно одељење. Још увек смо у фази привикавања на нови распоред, тражимо згодан начин за обележавање у складу с нашим могућностима. Написано је на сваком одељењу које је, али ћемо направити и табле с упутством где се шта налази“, рекао је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

С обзиром да су сада и неурологија и грудно пребачени у реновирани део болнице, можемо ли очекивати да ће се реконструисати и ова два објекта у кругу болнице?

"Наша је жеља да се реконструишу оба објекта. Усред смо израде идејног пројекта, а Град Панчево је обезбедио средства за израду пројектне документације. С обећаним средствима од Канцеларије за јавна улагања Владе Републике Србије надамо се да ћемо успети да реконструишемо старо грудно и стару неурологију. То зависи и од техничких могућности. Једна од опција је да у згради грудног буде онкологија, али опција коју ми више заступамо је да онкологија буде на четвртом спрату хируршког дела болнице ако статика објекта то дозволи. То ће омогућити да онколошки пацијенти буду у згради где су и сале и лифтови и лабораторија. Ако то не буде било могуће, онда ће бити у згради где је било грудно. У просторије некадашње неурологије бисмо пребацили Службу за ментално здравље односно психијатрију, како би сва одељења била у кругу болнице“, изјавио је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Сада је и пријемно одељење измештено у нови блок, а у чистим и обновљеним просторијама ради се физикална терапија. И базен је оспосoбљен и ради. Шта се добило оваквом новом организацијом здравствених служби?

"Све је сада на једном месту, убрзала се дијагностика. Лакше је и особљу а посебно пацијентима јер сад више немамо потребе да пацијенте с грудног по киши, снегу или врућини у колицима гурамо на скенер или рендген. Исто се односи и на неурологију. Лекари који су ту у истој згради с пријемном амбулантом брже су доступни пацијентима. Раније, поготово у дежурству, тешко је било лекару и да остави грудно одељење ако има тешког пацијента, а на жалост, увек га има, да би трчао у пријемно да би тамо опсервирао. Сада је све то много брже, лакше и за пацијенте неупоредиво боље. Пацијента у кревету спустимо лифтом на рендген или скенер, вратимо га у собу. Оваквим распоредом просторија свакако смо добили и на квалитету и на брзини“, нагласио је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево..

За обновљену болницу планирана је и нова болничка и медицинска опрема. Када је можемо очекивати и због чега је прилично дуг рок за набавку нове опреме?

"Сходно Закону о јавним набавкама минималан рок за набавку опреме, кад се одобре средства, је 60 дана уколико нема жалби на поступак. Из неких разлога, пошто је то отворена понуда, неки пут имамо приговоре као што је сада случај с набавком нових болничких кревета. Одужила се због приговора неких који нису добили ту набавку. Ипак, ми ћемо у овој години заиста купити тих 120 кревета за које су нам одобрили средства у Покрајини. Тренутно нам је у току и један конкурс за набавку опреме, а отварање понуда би требало да буде почетком јула. У зависности од сложености опреме рок за испоруку обично буде не мањи од 60 дана или 90 дана. То су обично увозне машине. Сада желимо да купимо нови лапараскопски ступ за хирургију, расписана је јавна набавка. Углавном је 60 дана рок испоруке. Уколико све буде у законом предвиђеним роковима, у септембру или октобру би нова опрема и кревети требало да буду испоручени болници. За ову набавку одобрено нам је неких 50 милиона динара и надам се да ћемо реализовати до октобра најкасније за све оно што не буде спорно. У питању је и набавка једног стабилизатора, планирамо да набавимо један ендоролошки стуб који ће да служи и гинекологији“, рекао је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево..

Нова зграда и савремена опрема су важни, али и стручно особље и лекари. Каква је ситуација на том пољу? Колико је лекара на специјализацији и шта то тачно значи за болницу?

"Тренутно је више од 40 лекара на специјализацији, што је колико ја знам највећи број икада што је био у једном истом временском периоду. Наравно да нам то пуно значи. Као што је познато у читавој Србији више од 20% лекара је старије од 60 година. Ми покушавамо да занављамо кадар на време, док су још ту искуснији и старији лекари, да могу да науче ове млађе. Тај тренд се наставља. Ми смо и почетком ове године расписали 11 специјализација. Специјализација за лекаре траје од 4 до 5 година, зависи од гране медицине. Ипак, неки се већ полако враћају са специјализације, други одлазе на специјализацију. Без рада на сталној едукацији и лекара и средњег и високог медицинског особља нема напретка у струци, нема добробити за пацијенте пре свега“, указао је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Захваљујући одлуци Владе Србије и Министарства здравља у Болници у Панчеву запослен је и одређени број младих лекара. Где су распоређени? Да ли је то довољно за потребе Опште болнице Панчево?

"Ове године смо примили шест лекара. Распоређени су на интерном, хирургији, неурологији и грудном. За сада је то довољно лекара. Ми имамо још потребе, и сваког месеца шаљемо образац којим требујемо број кадрова који нам недостају. То у принципу Министарство здравља одобри, а онда Министарство финансија даје сагласност или не даје, али надамо се и у складу с политиком Владе Србије и с Министарством здравља мислимо да ће бити тај тренд запошљавања настављен. Ми смо у претходне три године запослили тридесетак лекара. Наша болница нема проблем с недостатком лекара и одласцима у иностранство. Наш већи проблем је одлазак лекара за Београд а не у иностранство. Нама је шест специјалиста отишло за последњих годину дана – двоје у Норвешку, а четворо у болницу Драгиша Мишовић у Београду. Не бринемо ми око броја медицинског особља. Отишао нам је анестезиолог, запослили смо новог, попуњавамо та места лако. Панчево нема изражен проблем дефицита лекара као што је случај у неким другим установама и местима. Имамо довољан број и радиолога и анестезиолога, што је рецимо постало спорно у другим установама. Ми функционишемо добро“, наглашава др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Стигла је и хуманитарна помоћ из Немачке коју су прикупили бајкери с донацијом за Болницу. Колико вам је од користи оно што сте добили од њих?

"Веома корисна донација. Нисмо још успели све да оцаринимо и донесемо у болницу. Чека се поступак. Агенција за лекове и медицинска средства је мало спорији фактор. Ипак, оно што смо од добијене донације донели у болницу, јако је добра опрема, добри болеснички кревети, постељина, намештај. Осим тога, болници су намењена и два ултра звука, сушилица за веш, затим канцеларијске столице и столови“, рекао је др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Редовно се процењује учинак свих болница у Србији. Каква је ситуација с болницом Панчево по том питању?

"Листе чекања за ортопедију немамо, мало болница тиме може да се похвали. Листа чекања за операцију катаракте је преполовљена у односу на 2016. годину. И ту смо међу бољим установама. За прво тромесечје Фонд за здравство радио је оцену учинка свих болница у Србији. Постоји шифра ДСГ, дијагностички сродне групе, на основу којих се и врши финансирање здравствених установа. Ми смо ту други у Србији. Тиме се оцењује квалитет рада, смртност, дужина боравка, дијагностика, употреба антибиотика, могућност заказивања првих прегледа преко ИЗИС-а… Дуга је листа свега што се оцењује у свакој од здравствених установа, и Болница Панчево је на другом месту, иза ГАК Народни фронт. Иначе, од свих клиничких центара и свих општих болница у Србији ми смо први, што је веома битан податак јер говори о квалитету рада у овој установи. Очекујемо да нам тако висока оцена омогући и неку предност у финансирању. Много бољи коефицијент имамо неко Клинички центар Војводине или Клинички центар Србије, то је јасан и објективан показатељ“, указује др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Извор: lokalnevesti.rs
22. Јул 2019.