1 2 3 4 5

ВестиУ ОБ Панчево уложено скоро 600 милиона динара

Годину и по дана је трајало реновирање интернистичког дела Опште болнице Панчево. Радови су при крају, и у понедељак је почело пресељење првих пацијената у потпуно реконструисан и савремено опремљен део болничке зграде.

Покрајинска влада уложила је близу 600 милиона динара у овај посао, јер је реч о најважнијој здравсвеној установи у јужном Банату.

„Ко је раније имао прилику да попсети, или несрећу да се лечи на интернистичком одељењу панчевачке болнице, неће моћи да препозна овај део зграде након реконструкције. Главни радови су завршени, остали су неки детаљи, али су поједини спратови комплетно готови, и у понедељак је почело пресељење првих пацијената", изјавио је директор болнице др Слободан Овука

"Ми данас пресељавамо пацијенте етапно. Биће ту до петка сви пацијенти са интерног одељења, са грудног и неуролошког. Значи, ово је зграда Интерног одељења у којој има пет одељења, тако да ћемо ми то све успети до петка да преселимо. Услови на овом спрату где тренутно стојимо су били као и 19. веку. У читавом спрату су била два санитарна чвора, иако су на овом спрату били хемодијализа и коронарна јединица", каже директор болнице др Слободан Овука.

"Зграда је изнутра практично поново грађена, јер су на њој обављлени обимни структурни радови", наглашава др Слободан Овука.

"Зидови су нови, инсталације, струја, вода, медицински гасови, кисеоник, противпожарни систем, интернет, електронски надзор, видео камере, видео надзор... Све је о урађено у току претходних 18 месеци. Комплетна столарија, термоенергентска ефикасност подигнута за 100 посто. Имамо централну климу, централно грејање, топлотне пумпе, расвету која се пали на покрет. Овде где тренутно стојимо сутра ће већ бити пацијенти. То је Коронарна јединица. Испод нас ће бити Неурологија. Планирано је отварање јединице за акутни мождани удар коју никад нисмо имали у Панчеву. Ви знате да неуролошко одељење ради у веома тешким условима, нехигијенским. Тако да ћемо ми фактички сва та одељења где су нам најтежи услови за пацијенте били до пре неки дан преселити до петка, и то ће потпуно добити нову димензију и начин лечења", додаје директор болнице др Слободан Овука.

Најважније је то што ће пацијенти коначно добити медицинску негу какву заслужују, али ће и лекари и медицинско особље имати више него пристојне услове за рад.

Директор Опште болнице Панчево, др Слободан Овука наглашава да су улагања покрајинске владе у болницу обавеза за запослене да свој посао раде на највишем нивоу.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: Радио Телевизија Војводине
Уторак 14. мај 2019.