1 2 3 4 5

ВестиОдељење хемодијализе уређено по светским стандардима

Брзо ће бити заборављено старо Одељење хемодијализе, које је било неусловно за пацијенте, у којем скоро две деценије нису обнављани апарати и које исто толико дуго није реновирано. Ново одељење у Општој болници почело је да ради. Део пацијената се већ дијализира, а за две недеље сви пацијенти биће пребачени на нове апарате. Пацијенти су и током реконструкције остали на старом одељењу како не би морали да путују у друге центре, што би им стварало додатни напор. Директор Опште болнице Панчево доктор Слободан Овука захвалио се пацијентима и медицинском особљу који су имали стрпљења током реконструкције Интерног одељења и измештања Хемодијализе.

„Након тринаест месеци без иједног инцидента јер нисмо имали другу могућност сем да Хемодијлиза перманентно ради, а да се у читавој згради одвијају опсежни радови. Петнаест-двадесет година Интерно одељење изискивало је комплетну реконструкцију. Кад се сетимо снимака са претодног одељења и видимо ово данас видимо да је урађено на светском нивоу – медицине 21. века коме припадамо", рекао је др Слободан Овука директор Опште болнице Панчево.

Одељење хемодијализе налази се на другом спрату, где је некада била коронарна јединица. Уређено је по европским стандардима и опремљено најсавременијим апаратима за дијализу.

„Добили смо 18 нових машина. У нашем центру се дијализира 150 пацијената. Овде имамо осамнаест нових машина и планирамо тамо да убацимо још 18 машина за две недеље , тада би имали 36 места, а пацијенти не би чекали на укључење када дођу. То су апарати 8000С, који су најмодернији у свету. Тако да се наши пацијенти дијализирају потпуно исто као пацијенти у Немачкој", нагласио је др Горан Војиновић, начелник Хемодијализе.

Бубрежни болеснци који су на дијализи, три пута недељно по неколко сати проводе на Одељену хемодијализе. Они који су почели да се дијализирају на новом одељењу не крију задовољоство.
Наредне две недеље планирано је да одељење Хемодијализе у потпуности буде опремљено са још 18 нових апарата за хемодијализу. Док ће на месту старе хемодијализе после реконструкције Интерног одељења бити смештена Коронарна јединица.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Слике како одељење дијализе тренутно изгледа, а како је раније, можете видети ОВДЕ

Извор:
РТВ Панчево, 26.11.2018.