1 2 3 4 5

ВестиРазмена лекара и у Општој болници Панчево

Недавно је Општа болница Панчево имала прилику да угости докторку на специјализацији опште хирургије из Велике Британије и да буде део званичног програма њеног стручног усавршавања.

Ово је сада већ део традиционалне образовне размене лекара, коју Општа болница Панчево, Одељење хирургије, има са реномираном University College Hospital из Лондона. Велико је признање да постоји такво интересовање и жеља иностраних лекара за боравком и радом у болницама у Србији, са нашим лекарима и особљем.

Посебну захвалност морамо изразити директору ОБ Панчево, др Слободану Овуки као и директору хируршких грана др Дражену Јелачи, на свесрдној подршци и сарадњи.

Такође, велику заслугу носе и начелник Одељења хирургије др сци. мед. Миња Стојановић, као и др Младен Јанић, шеф колопроктолошког, зачетнику овог програма испред ОБ Панчево.

Овакав директан начин размене знања и вештина са угледним, водећим медицинским установама у свету, у областима које су предмет интересовања јесу потребни и неопходни за даље усавршавање наших лекара, како би исти били у могућности пружити потпуну, најмодернију здравствену заштиту грађанству као крајњем кориснику здравствених услуга.

Преносимо кратке, личне утиске др Хемали Чаухан:

„Моје име је Хемали Чаухан. Рођена сам у Лондону, где сам и завршила Медицински факултет. Тренутно сам на специјализацији из опште хирургије на University College Hospital у Лондону. Мој ментор, проф. Ричард Коен, у сарадњи са др Младеном Јанићем, омогућио ми је да период од месец дана своје специјализације обавим у Општој болници Панчево, на Одељењу хирургије. Моја искуства и запажања о начину рада, операцијама као и о опхођењу према пацијентима, јесу фантастична. Имала сам прилику да учествујем у великом броју операција, да допринесем у лечењу тешких, прогредираних, узнапредовалих патологија и болести, које се као такве ретко виђају у Великој Британији. Сарађивала сам и учила од одличних лекара. Поред времена проведеног у исцрпном раду у болници, успела сам посетити престоницу Београд, као и градове Нови Сад и Ниш. Рекреативно смо пешачили и обилазили Делиблатску пешчару и њене знаменитости. Србија је прелепа земља, и поред снега који је упорно падао за време моје посете. Гостољубиви људи, укусна храна и дивни градови и природа јесу оно чиме се можете дичити. Врло сам срећна и захвална лекарима, хирурзима на пренесеном знању и вештинама, медицинским сестрама/инструментаркама на стрпљењу као и анестезиолошком тиму без којих све ово не би функционисало. Још једном, хвала Вам на гостопримству, заувек ћу памтити време проведено са вама у Србији. До скорог, поновног сусрета”.

На фотографији је хируршки тим непосредно након операције:

Стоје са лева на десно: сестра Љиљана Илић, др Слободан Перић, др Хемали Чаухан, сестра Снежана Михајловић и др Младен Јанић.

Извор:

Др Слободан Перић, клинички лекар на специјализацији