1 2 3 4 5

ВестиШта је расцеп желуца (ruptura ventriculi)?

Расцеп желуца представља прекид континуитета целокупног желудачног зида, од слузокоже до спољашњег слоја желуца, и најчешће се дешава услед повишеног интрабдоминалног притиска (падање терета на регион трбуха, траума тупим предметина у трбух, експлозије). Веома се често виђа приликом саобраћајних удеса, услед притиска волана, заједно са оштећењима осталих органа.
Такође се виђа код повећања притиска унутар самог желуца (дешава се током повраћања у булимији, код гастроскопије, код погрешне интубације при којој трахеални тубус улази у једњак).
Расцеп желуца је ургентно стање у медицини које озбиљно угрожава живот. Компликације расцепа желуца су крварење, изливање желудачног садржаја са перитонитисом и сепсом. Могућ је смртни исход, па је неопходна брза дијагноза и хитна хируршка интервенција.

Који су симптоми и знаци расцепа желуца?
Готово никада, рацеп желуца не пролази без симптома, већ је клиничка слика веома драматична и подразумева присуство симптома попут
- веома јак, изненадни бол у трбуху
- може се јавити повраћање желудачног садржаја и крви
- може доћи до појаве бледила, са убрзаним радом срца и другим знацима шока
- често се дешава губитак свести
- када дође до изливања желудачног садржаја у трбушну дупљу, развија се запаљење трбушне марамице (перитонитис)

Како се поставља дијагноза расцепа желуца?
Анамнеза са клиничком сликом је довољна да се посумња на ово стање и често нема времена за допунске анализе и тестове, осим нативне рендгенографије трбуха.
Потребан је рендгенски преглед трбуха. Није допуштена гастроскопија и контрастна рендгенска снимања.
Лабораторијски тестови указују на поремећај електролитниог статуса, поремећај ацидно-базне равнотеже, а у случају перитонитиса долази до појаве неспецифичних знакова запаљења.
Како се лечи расцеп желуца?

Једини метод лечења је хитна хируршка интервенција која подразумева парцијалну ресекцију желуца.

Извор: simptomi.rs