1 2 3 4 5

ВестиПревентива као лек за рак тестиса

Рак тестиса је веома ретка болест која погађа млађе мушкарце, али је важно је да се на време јаве урологу. У току прошле године десеторо пацијента на Уролошком одељењу Опште болнице суочило се са овом дијагнозом , нажалост двоје изгубило битку са овом болешћу.

Kарцином тестиса не јављаја се често, али нажалост погађа претежно млађе мушкарце од 15 до 35 године живота. Мушкарци прво примате једно безболно увећање тестиса и обично та појава доведе мушкарце на време код лекара. Са дијагнозом рака тестиса прошле године суочило се десет пацијената у панчевачкој болници, али је нажалост било и оних чија се болест завршила смртним исходом. Доктор Предраг Вујић објашњава уколко се уоче било какве промене на тестисима потребно је да се јаве урологу.

„Обично се јавља једно безболно увећање тестис и обично су то мушкарци у генеративном периоду, сексулано активни и дођу на време код нас. Веома мали број случајева се запусти, те дођу касно. Поред клиничког прегледа треба да се уради ултразвук, да се уради тукстура тестиса, затим се одређују мракери који се узимају из крви и одређује се да ли је тумор семиномски или не. Односно да ли ће имати добру или лошу прогнозу. Семинемски тумори имају јако добру прогнозу и јако ретко долази до смртног исхода док друга врста тумора који нису семиномски који имају велику злоћудни моћ”, рекао је др Предраг Вујић начелник Уролошког одељења.

Доктор Вујић истиче да после операције и уколко је неопходна зрачна терапија најчешћа питања пацијента да ли ће моћи да имају потомство с обзиром на то да болест погађа младе људе.

„Ми када дијагностикујемо болест одстрањујемо болестан тестис. Све наравно зависи од стања тог тестиса да ли је било упала раније, ако је све у реду у принципу нема никаквих проблема. Чак и после хемијо терапије која у значајној мери оштети семени епител на том здравом тестису, временом се то обнову и такви људи буду плодни и могу имати потомство”, објашњава др Вујић.

Једини начин у борби против подмуклог рака тестиса јесте да уколико било какву промну приметите јавите се лекару.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 6. 4. 2017. год.