1 2 3 4 5

ВестиРак коже - најчешћи малигни тумор

Рак коже спада у групу најчешћих малигних тумора на свету. Уколико се промене уоче на време и хирушки отклоне, карцином коже је излечив. Сваке године на ОРЛ одељењу код скоро 400 пацијента лекари обаве хирушке интервенције уклањана тумора на кожи или младежа.

Промене на коже лако су уочљиве и пацијент прво долази код кожног лекара. После прегледа уколико је потребна хирушка интервенција без обзира да ли се ради бенигном или малигном тумору, пацијенти се упућују на одељење пластичне хирургије Опште болнице или код оториноларинголога.

„Неке прегледе започну код кожног доктора. Они то испрате, покушавају тертирати и такве пацијенте прослеђују. Имамо много таквих пацијента. Структура коже се мења због спољних утицаја, појачаног ултраљубичастог зрачења, разних хемијских супстанци које се користе у личној хигијени и др. Све то мења структуру коже и може испровоцирати неке промене које се можда не би манифестовале да је друга ситуација. Али шта да радимо живимо како живимо, користимо што имамо. Уколико дође до неке промене ми то скидамо најчешће хирушки”, рекао је др Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења.

Промене на кожи јављају се без обзира на старосну доба. Статистике показују да код младих људи промене на кожи најчешће нису малигне, док код старијих особа чешће се ради о карциному. Доктор Божић напомиње да морамо да пратимо и своје младеже, који су бенингне израслине али могу да постану малигни тумори међу којима малигни меланом спада у најопсаније и најмалигније туморе.

„Иритација младежа може довести до компликацја. Ако је он на незгодном месту, најчешће на врату испод пазуха и месту где га притиска неки одевни предмет и провоцира га, тај младеж треба уколнити да не би дошло до неких запаљења”, напомиње др Божић.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 4. мај 2017. год.