1 2 3 4 5

ВестиКоји су то симптоми рака коже које не смемо игнорисати?

Захваљујући специјалисти пластичне хирургије који од августа поново ради у Општој болници, пацијенти из Јужног Банта лакше долазе до овог лекара. Повећан је број пацијената са карциномима коже али и болесника који тешке опекотине задобијају непажњом.

Више од две године у панчевачкој Болници одсек Пластичне хирургије није радио због одласка два лекара. Пацијенти су слати у друге здравствене центре све до августа, када је поново запослен лекар специјалиста пластичне хирургије.

„Од почетка године до 21. априла, урађено је укупно 1041 интервенција и прегледа. То је велика цифра. Најчешће се јављају пацијенти са карциномом коже. То нису само меланоми, већ и други типови карцинома коже. На другом месту су опекотине, које су врло честа патологија која се овде среће. То су повреде. Углавном се ради о повредама тетива подижача и опружача прстију и повреда шаке. Када се ради о повредама шаке, оне носе инвалидитет ако се не збрину на време” , напомиње докторка Сања Цвјетковић, специјалиста пластичне хирургије.

Нажалост, број оболелих од рака коже, као и од малигних промена на младежима је у порасту. Њихово лечење има одличну прогнозу ако се нађу у почетној фази. Докторка Цвјетковић објашњава који су симптоми које не смемо игнорисати.

„Оно на шта људи треба да обрате пажњу су ранице које никако не зарастају и непрестано трају. Створи се рана, па краста, она отпадне, рана и даље стоји и тако у недоглед и та рана се све више увећава. Што се тиче младежа, свака промена у смислу величине, раста младежа, појава асиметрије, промена боје, тамнија пигментација - све су то неки аларми. Што се тиче меланома, имам само један случај нажалост коме је меланом откривен у повоју, јер још није пробио ону важну баријеру. Када би сваки пут нашла такав налаз, то би било дивно” , каже др Сања Цвјетковић.

Амбуланта пластичне хирургије ради два пута недељно, уторком и четвртком од 11 сати. Пацијентима је непоходан упут који издаје изабрани лекар и заказује преглед код специјалисте.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ Панчево, 22. април 2017. год.