1 2 3 4 5

ВестиШта је рак (карцином) јајника?

Карцином јајника може да настане као примарни тумор, али и као тумор са других локација у телу. Примарни тумори јајника су епителни тумори (карциноми), тумор порекла герминативних ћелија, а метастазе нису тако ретке у могу да потичу oд материце, дојке, дебелог црева и желуца. У преко 90% случајева тумора јајника, у питању су епителни тумори (карциноми). У питању су тумори са најчешћи узроком смртног исхода у развијеним земљама од гинеколошких тумора, а разлог томе је често постављање дијагнозе у узнапредовалим стадијумима болести.

Тачан узрок настанка ових тумора није у потпуности познат, али се наводе фактори попут нерађања, касног рађања, ране менопаузе, ране појаве прве менструације. Употреба оралних контрацептива показује смањен ризик ка развоју карцинома јајника.

Позитивна породична анамнеза показује изражен значај у развоју ових тумора. Ризик у општој популацији, током читавог живота је око 1%, док је код позитивне породичне анамнезе око 4%. Дакле, постоје претпоставке о јасној генетској предиспозицији за настанак пвих тумора (пацијенти оболели од Линчовог синдрома и карцинома дојке су под нешто већим ризиком и за развијање овог облика карцинома). Поједини подаци говоре у прилог прекомерног уноса млечног шећера (лактозе) и употреба пудера и талка у гениталној регији са повећаном инциденцом, али ово није у потпуности истражено.

Статистички подаци показују да се овај тумор јавља отпирлике код 30ак жена на 100 000 у општој популацији. Постоји блага расна предилција ка припадницама црне, него беле популације, а житељи Јапана су у најмањем ризику. Такође, средње време постављања дијагнозе је око 50 година, мада је могућа појава овог карцинома у било ком узрасту.

Како се манифестује карцином јајника?
- могућа је појава неспецифичних симптома попут надимања, пролива, затвора, осећаја нелагодности у трбуху
- може се јавити вагинално крварење ван менструалног циклуса и болни полни односи
- честа је појава болова у трбуху и малој карлици
- може се јавити отежано и поремећено варење, као и рана ситост
- чест је губитак апетита, телесне тежине и малаксалост
- код великих тумора, може доћи до појаве отока ногу и тромбозе дубоких вена
- могућа је појава проблема приликом мокрења у виду отежаног мокрање и честих уринарних инфекција
- код екстремно великих тумора, може да се напипа маса унутар трбуха, а честа је појава асцитеса
- тумор може да се прошири на околне органе (мокраћну бешику, материцу, дебело црево), а путем лимфе и крви у удаљене органе
- тумор се најчешће налази само на једном јајнику, али се може наћи и на оба јајника

Како се поставља дијангоза карцинома јајника?
Анамнеза са клиничком сликом и детаљним објективним прегледом помаже да се посумња на постојање овог тумора. Дијагноза се поставља на основу ултразувчног прегледа трбуха који се може допунити нуклеарном магнетном резонанцом.

Рутиснки се раде лабораторијске претраге и тумор маркери (Ца125, гликопротеин 72, М-ЦСФ) који су афирмативни за постојање ових промена. Дефинитивна дијагноза се поставља само на основу хистопатолошке анализе узорка добијеног након биопсије, односно оперативног лечења.

Због честе појаве тумора који могу да луче естроген, пожељно је начинити и мамографију код свих жена старијих од 40 година.

Како се лече карциноми јајника?
Стандардан приступ обухвата оперативно лечење, хемиотерапију и радијациону терапију. Протокол лечења и врста операције завиде од старости пацијенткиње, општег стања, стадијума болести и чињенице да ли су рађале, или не.

Може се начинити само уклањање захваћеног јајника, али и комплетне материце са свим удруженим структуррама.

Прогноза након лечења зависи у највећој мери од стадијума болести.

Извор: текст преузет са сајта simptomi.rs