1 2 3 4 5

ВестиПовећан број оболелих од карцинома бешике

Од свих карцинома у урологији највећи пораст бележи карцином бешике и код тих пацијената најчешће се раде хирушке интервенције у Општој болници.

Сваке године, нажалост, скоро 150 пацијената суочи се са дијагнозом карцинома бешике. Пацијент нема симптома, а када се они јаве у већини случајева рак бешике је у подмаклој фази.

„Ја се сећам када сам дошао на ово одељење као специјализант, да смо се отимали да видимо ружан тумор који је пробио бешику и у том периоду се јако ретко виђао тај тумор. Нажалост сада се све чешће дешава да већ при првом прегелду и упознавању наиђемо на такав тумор, који пробија бешику, који је нажалост дао удаљене метастазе и у таквим околностима мало шта можемо да урадимо. Тумори који нису ухватили тај зид бешике могу да се једном елегантном ендоскопском процедуром састружу, и уз неки период праћење могу да буду и апсолутно излечени”,објаснио је др Предраг Вујић, начелник Урологије Опште болнице Панчево.

Доктор Вујић истиче да постоје симптоми које не смемо да занемаримо и треба одмах да потражимо помоћ лекара како би се предупредило ширење тумора на друге органе.

„У принципу је то мокрење крви без других пратећих симптома као што је пецкање и болови при мокрењу и учестало мокрење. Обично се дешава да су мокрили пар капи крви, па се деси да су затим мокрили нормално бистру мокраћу. Прође и пар месеци, па поново мокре крв и нажалост то су такве околности које доведу да се људи касно јаве”, истиче др Вујић.

За тумор бешике не постоји тумор маркер нити скрининг тест наглашава доктор Вујић. Једини начин да се он открије је да ослушкујете своје тело и не занемарујете симптоме међу којима је мокрење крви основни.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ Панчево 29.04.2017.