1 2 3 4 5

ВестиШта је рахитис?

Рахитис представља болест деце и особа код којих кости расту, код којих постоји поремећај у густини костију због недостатка витамина Д и поремећаја метаболизма калцијума.

Кости постају претерано мекане и долази до појаве њихових деформација. Рахитис треба разликовати од остеомалације код које постоји смањење коштане густине и развија се када је коштани развој завршен, односно код одраслих људи.

Витамин Д је веома битан за нормалан метаболизам калцијума у организму. Он се може синтетисати под утицајем сунца (у кожи и бубрезима), али се може уносити и путем исхране (налази се у великој количини у рибљем уљу, месу, риби и јајима). Витамин Д у организму делује тако што повећава апорпцију калцијума у цревима, омогућава његову реапсорпцију у бубрезима и омогућава његово ослобадјање из костију чиме се повећава укупна концентрација калцијума у плазми, што омогућава осификацију остеоида.

Код недостатка витамина Д долази до развоја хиполакалцемије (низак ниво калцијума у крви) што доводи до појаве да кости нису остификоване у мери у којој би требало да буду. Поједини лекови (фенобарбитон и фенитоин) могу да поремете овај метаболизам, а до ниских нивоа витамина Д долази због смањеног уношења, због смањеног излагања сунцу, код поремећаја аспропције на нивоу црева...

Статистички подаци о броју деце са рахитисом нису познати, али постоји повећање броја, јер је све већа тенденција проводјења времена у затвореном простору и заштита од сунца. Рахитис се нешто чешће јавља у земљама у развоју него у развијеним земљама са организованим системом здравствене заштите.

Како се манифестује рахитис?
- код одојчади са дефицитом витамина Д, кости лобање су танке и смањене чврстине, па постоје деформитети у виду четвртасте главе и касног затварања велике фонтанеле
- могу се јавити деформитети кичмог стуба у виду кифозе, лордозе и сколиозе
- постоје деформитети грудног коша у виду кокошијих груди
- постоји ослабљен мишићни тонус (хипотонија)
- ноге могу бити деформисане у виду О или X ногу
- јављају се деформитети у виду рахитичних бројаница на предњој страни грудног коша
- постоји слабији раст и нижа телесна висина
- кости су склоне преломима (често се јављају преломи типа зелене гранчице)

Како се поставља дијагноза рахитиса?
Анамнеза са клиничком сликом и детаљним објектвиним прегледом је најчешћа довољна за постављање дијагноза клинички манифестног рахитиса.

Лабораторијски прегледи могу да открију хипокалцемију (снижен ниво калцијума у крви), али ниво калцијума може да буде и нормалан, јер долази до компензаторног повећања лучења паратироидног хормона. Такође, постоји снижење нивоа калцидиола (делимично активни облик витамина Д) са нормалним нивоом калцитриола (активни облик витамина Д).

Рендгенски снимци код клинички јасно развијеног рахитиса показују промене које су типичне.

Како се лечи рахитис?
Лечење рахитиса се састоји у ординирају витамина Д, у трајању од неколико месеци. Постоје и модалитети давања велике дозе витамина Д , али се препоручује дневно давање витамина Д.

Код изражених деформитета долази у обзир само ортопедско лечење.

Извор: симптоми.рс
21.8.2021