1 2 3 4 5

ВестиПутна апотека: Шта понети од лекова на породично летовање?

Уколико крећете на пут, поред кофера потребно је понети и своју приручну апотеку. Битно је да лекови буду у оригиналном паковању са упутством за употребу и са преконтролисаним роком трајања. Исто важи и за хроничну терапију коју пацијент свакодневно користи.

Путна апотека би требалo да садржи лекове за нежељене ситуације:

-Лекове против мучнине у вожњи, наравно за особе склоне таквом проблему, - Лекове против болова и повишене температуре (у облику таблета за одрасле или у облику сирупа и чепића за децу),
- Лекове против дијареје и стомачних тегоба, препарате за обнављање цревне флоре које могу користити и деца и одрасли (yз ове лекове неопходно је користити и раствор за надокнаду течности и електролита),
- Лекове против затвора,
- Таблете или спреј за дезинфекцију уста и грла као „прва помоћ“ при пецкању, болу у грлу или код кашља,
- Средства за дезинфекцију површинских рана,
- Лекове против алергија који се искључиво узимају по препоруци лекара у одговарајућој дози и на начин који је прописано. За спољне манифестације алергија могу се користити гелови намењени за ту врсту проблема.

Оваква путна апотека би могла да послужи и за летњи и за зимски одмор. Мада, постоје извесне разлике када је у питању летњи или зимски одмор. Лето захтева темељну заштиту коже од спољних утицаја и средства за заштиту од уједа и након убода инсекта и то је обавезан део „летње“ апотеке. Што се тиче „зимске“ путне апотеке, чешћа је употреба лекова за ублажавање назеба и прехладе, било у облику кесица или таблека као и обавезних капи за нос. Употреба антибиотика није препоручљива без претходне консултације са лекаром.

Путна апотека могла би да садржи и топломер, маказице, завоје и фластере.

Што се тиче одмора у иностранству потребно је поштовати закон прописан за ту земљу у смислу количине лекова који се преносе преко границе. Такође, битно је поменути да се у западним земљама већина лекова може купити само уз лекарски рецепт.

Сада када смо се подсетили шта нам је потребно за путну апотеку, можемо да Вам пожелимо СРЕЋАН ПУТ!

Текст припремило Одељење за медицинско снабдевање

Извори:

- www.farmaceuti.com
- www.apoteka.rs
- www.blic.rs