1 2 3 4 5

ВестиЗАШТО ЈЕ ПРЕСТАНАК ПУШЕЊА НАЈБОЉА СТВАР КОЈУ МОЖЕТЕ УРАДИТИ ПО СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ?

Све информације из текста који следи изведене су из закључака добро осмишљених и спроведених научних испитивања која укључују хиљаде испитаника. Управо на оваквој врсти доказа почивају стандардизовани протоколи који служе за доношење одлука у свакодневној клиничкој пракси.
Откако је од стране првих колониста са америчког континента донешен у Европу, дуван почиње да се користи све више. Производња и потражња за дуваном расту рапидно расту широм света од краја 19. века, све до научних открића средином 20. века, која јасно указују на штетност дувана по јавно и индивидуално здравље. Од тада, захваљујући одлучним политикама и подизању свесности о ризицима пушења примећујемо лагано опадање броја пушача у развијеном свету.
Према подацима Свестке здравствене организације Србија једна од водећих земаља Европе по броју потрошених цигарета : 43,6% мушкараца и 39,7% жена у Србији су пушачи.

Последице пушења
- Да пушење изазива рак плућа и инфаркт срца знају многи, али је многа обољења и даље нису позната широј јавности. Од 1000 пушача који имају 20 година година, процењује се да ће 250 умрети у средњем добу због последица пушења. Око 70% оболелих од инфакрта миокарда млађих од 50 година су пушачи.

Последице пасивног пушења:
• РАЗВОЈНЕ:
o мала телесна маса на рођењу
o синдром изненадне смрти новорођенчета
o порођај пре термина
o депресија у детињству
• КАНЦЕРОГЕНЕ:
o рак плућа
o рак синуса
• РЕСПИРАТОРНЕ:
o настанак и погоршање астме
o иритација ока и носа
o запаљење бронха, плућа, средњег уха
• КАРДИОВАСКУЛАРНЕ:
o смртност од болести срца
o обољевање од акутних и хроничних болести крвних судова срца
• БРУКСИЗАМ (шкргутање зубима) код деце

Добробити од престанка пушења
- Након 2 недеље до 3 месеца, како се циркулација поправља ходање постаје лакше, а функција плућа расте и до 30%. У првих 9 месеци бивши пушачи сада могу много лакше искашљавају шлајм, а губитак даха, кашљање и замор се смањују. Након годину дана вероватноћа да бивши пушач оболи од хроничних болести срца сада падају на 50% у односу на случај да нису престали. За 5 година ризик од можданог удара (шлога) се изједначава са непушачима. Временом опада и ризик за обољевање од канцера повезаних са пушењем, а после 10 година можемо да кажемо да се вероватноћа за рак плућа преполовила. После 15 година ризик за хр. болести срца је сличан као и „непушачки“.

Због чега је дуван штетан?
- У дуванском диму октривено је преко чак 6000 штетних супстанци (арсеник, бутан, амонијак...), од којих се 40 до 60 сматра карциногеним, а многи су доказани карциногени - кадмијум, толуен, бензен...
Никотин, главна активна супстанца дувана, изазива веома јаку зависност.

Зашто је то тако?
- Као и остале супстанце које изазивају зависност, никотин има способност да активира ослобађање допамина у делу мозга који зовемо и „центром задовољства“. Сигнал се шаље у префронталну кору, постајемо свесни овог пријатног стимулуса и наш мозак тражи више.
Још један фактор за изазивање зависности јесте да никотин има својство да појача степен будности, у умереним дозама. Поред психичке постоји и физичка зависност, која се манифестује услед престанка узимања никотина (апстиненцијални синдром). Настаје као последица навикавања организма на стално присутне нивое никотина.

Никотинска зависност
Пушачи, односно никотниски зависници пушењем одржавају минималне концентрације никотина у крви да би:
• спречили апстиненцијалне симптоме
• одржавали осећај задовољства
• „подешавали“ расположење и будност
Због тога се дешава да почињу да пуше све више, чешће, и да не користе дувански филтер.

Одвикавање од пушења
- Третман одвикавања треба бити уперен на обе компоненте никотинске зависности: физичку и бихејвиоралну. За прву се преписују медикаменти, а за другу ту је бихејвиорална подршка од стране надређеног клиничара који води терапију одвикавања.

Медикаментозна терапија:
• терапија никотинском заменом
o фластер, жвакаће гуме, лозенге, назални спреј, инхалатор
o једини одобрени облик медикамента у трудноћи
• психотропни лекови:
o бупроприон – регистрован у Србији
o не треба користити код особа са епилепсијом, као и код особа које узимају лекове које подстичу конвулзије
• парцијални агонисти никотинског рецептора:
o варениклин – није регистрован у Србији
o цитизин – регистрован у Србији

Управо због тога што пушење изазива толики број обољевања и умирања у друштву, помагање пацијенту да се одвикне јесте вероватно најважнија ствар у раду било ког лекара-клиничара.
Велика научна студија („EAGLES“) утемељила је смернице за терапију одвикавања од пушења:
Коришћење једног облика никотинске замене или бупроприона показало се ефикасним у односу на плацебо. Најефикаснијим се испоставио варениклин, али и двојна никотинска замена (фластер као дуготрајна + једна од брзоделујућих препарата).

Друга научна студија која пореди вареникнин са цитизином (регистрован у Србији), потврђује једнаку ефикасност оба лека у терапији одвикавања, где је цитизин знатно јевтинији. Могуће је да цитизин чак и ефикаснији и да даје мање нежељених дејстава, али су потребна даља испитивања.

Бихејвиорална подршка
- Клиничар треба да укаже пацијенту колико тренутно понашање одступа од идеалног или жељеног. Подршка почива на 3 нивоа:
1. Истицање значаја прекида пушења
2. Јачање мотивације пацијента да успешно прекине са пушењем
3. Наглашавање пацијентове личне одговорности за променом

Текст на основу извора уредио др Стефан Живановић, Општа болница Панчево

Извори: - Richard Kluger, Ashes to Ashes: America's Hundred-Year Cigarette War (1996)
- Carter BD i sar. Engl I med 2015.
- The Health Consequences of Smoking—50 Years of Progress A Report of the Surgeon General Executive Summary 2014.
- Quist Paulsen i sar. Cost effectiveness of a smoking cessation program in patients admitted for coronary heart disease
- Grana, R; Benowitz, N; Glantz, SA (13 May 2014). "E-cigarettes: a scientific review"
- Athenelli RM i sar. EAGLES Lancet 2016
- Joanna Leaviss i sar. What is the clinical effectiveness and cost-effectiveness of cytisine compared with varenicline for smoking cessation? A systematic review and economic evaluation Health Technology Assessment, No. 18.33
Веб сајт
- Uk department of Health
- Smoking in England
- World Health Organization