1 2 3 4 5

ВестиПупчана кила

Када попусти мишић на трбушном зиду, на месту где излазе велике крвне жиле, па се отвори прошире, јављају се киле, односно херније. Киле су у ствари делови црева, која су се "излила" у килну кесу, односно део трбушне марамице. Исто се дешава и на препони, када уз бутну, односно феморалну артерију може да избије кила. Килу обично добију старији од 45 година код којих се киле јављају због слабијег кретања и атрофије мишића на предњем трбушном зиду. Ипак, никада физичка неактивност не може да буде једини фактор, већ мора да постоји наследна склоност. За разлику од ових кила које се виде голим оком, желудачна или унутрашња кила се не види, али задаје велике муке онима који је имају. Заједничко свим килама је да се третирају - хируршки.

Код жена се испод препона могу јавити такозване феморалне киле. Оне се теже дијагностикују од препонских, које се јасније виде. На пример када се човек накашље, појављује се у препонском делу испупчење које се враћа у лежећем положају, и опет "испада" у препони у усправном положају. Киле могу да се јаве и у пупчаном делу. Оне се чешће срећу код деце, а када се јаве код одраслих, често су пратећа појава обољења јетре, мада је у великом броју случајева она урођена.
Пупчана килица (медицински назив је умбиликална хернија) настаје када се у пределу пупка види и пипа мекана избочина, која се лако прстима враћа. Кила није никакво обољење, већ дефект трбушног зида и веома лако се решава. Опасност постоји само онда када се уклешти, и тада се хитно оперише, јер може да се заврши фатално.

Беба има 31 дан, сваки пут кад се заплаче “искочи јој пупак”. Чини се да јој то смета, најбоље је да се хитно оде код дечјег хирурга! Није тачно!
Не трчите код хирурга кад беба има пупчану килицу, то није за бригу.

Пупчана кила је безазлен феномен, а невероватно је колико заблуда и даље кружи међу мамама, па смо одлучили да разбијемо неке од њих.

Кила је настала због лошег подвезивања у породилишту
- То није тачно!

Грчеви су најчешћи узрок пупчане килице
- Нису!

Свака беба мора да има пупчану килу, макар првих пар месеци живота
- Иако велики број беба има овај проблемчић, није тачно да свака беба мора да има пупчану килу.

“Дугменце за пупак” је одлична терапија
- Још једна заблуда!

Чим беба има пупчану килу, мора да ће се појавити још нека кила.
- Није тачно!

Плакање може да прошири пупчану килу па је треба што пре оперисати
- Тотална заблуда!

Килни отвор не зависи од плакања, већ од дефекта трбушног зида, који је и узрок киле. Плакање, баш као и грчеви, повећава “избочење”, али нема везе са килним отвором! Зато плакање не може да повећа величину килног отвора, а то што се килица боље види када беба плаче, потпуно је неважно и безазлено!

Пупчана кила се не оперише! Ради се о безазленој килици, која се спонтано затвара! Код огромне већине деце пупчана килица нестане до треће године, а код малог броја малишана може да се види и дуже.

Текст на основу извора уредио Милан Кивић, медицински техничар
Извори:
http://www.novosti.rs/vesti/lifestyle.304.html:514095-Kad-se-kila-uklesti-pacijent-za-sest-sati-mora-na-operaciju
http://neopediatrica.rs/pupcana-kila/
https://atlasklinika.com/usluge/hirurgija/hirurgija-kile/
http://www.vijesti.me/zivot/kile-se-lijece-samo-operacijom-906427