1 2 3 4 5

ВестиПСЕУДОМЕМБРАНОЗНИ КОЛИТИС

Псеудомембранозни колитис је запаљење слузнице дебелог црева узроковано анаеробном бактеријом Clostridium difficile, а манифестује се појавом веома слузавих столица и стварањем псеудомембрана на површини слузнице захваћеног дела црева. Од почетка антибиотске ере болест захвата искључиво дебело црево.

ЕТИЛОГИЈА

Узочник је токсин који лучи C. difficile , анаероб који је широко распрострањен у природи. Клостридија може да се преноси са особе на особу, при чему је ризик од оваквог преношења нарочито велики у болничким условима, међу особама које примају антибиотике и када постоји нозокомијални извор инфекције. Ова бактерија лучи две врсте токсина.

Од овог колитиса последњих година оболевају скоро искључиво претходно здраве особе са податком о скорашњем узимању антибиотика ( клиндамицин, линкомицин, ампицилин, амоксицилин, цефалоспорини, еритромицин...)

КЛИНИЧКА СЛИКА

У клиничкој слици доминирају учестале водене столице, са обиљем слузи, ретко са сукрвицом, малаксалост, повишена ТТ ређе. Обично се ради о старијим особама које су скоро лечене антибиотицима. Проливи су дуготрајни и не показују тенденцију смиривања. Појава крви у столици је изузетно ретка и значи да је дошло до некрозе дубљих слојева цревног зида. Понекад болест може да има фулминанти ток, са развојем токсичног мегаколона и перфорацијом , са последичним перитонитисом и високим процентом смртности.

ДИЈАГНОЗА

Заснива се на макроскопском налазу псеудомембрана током ректосигмоидоскопије. Овакав налаз, податак о узимању антибиотика, као и појава велике количине слузи у столици обично су довољни за постављање дијагнозе.

ТЕРАПИЈА

Престанак узимања одговорног лека, уз пероралну терапију ВАНКОМИЦИНОМ, метронидазолом или бацитрацином , уз надокнаду воде и електролита, као и изолацију пацијента.

У случајевима фулминантног псеудомемебранозног колитиса некада се прибегава и хируршкој интервенцији.

Текст уредила др Алавања Јована, клинички лекар, пријемно-ургентна служба ОБ Панчево

ИЗВОРИ: Инфективне болести, Катедра за инфективне болести , Медицински факулетет Универизитета у Београду , Београд 2013