1 2 3 4 5

ВестиЛазар је прва беба у 2018. години у Панчеву

Прва беба у панчевачком породилишту у 2018. години рођена је само 15 минута након поноћи, а дечака Лазара на свет је донела Љиљана Тркуља из Качарева.

Прворођену бебу у Панчеву данас су посетили градоначелник Панчева Саша Павлов и Миленко Чучковић, члан градског већа за социјална питања и даривали је златником. Младим родитељима Милану и Љиљани Тркуља из Качарева Лазар је прво дете.

Осамнаестогодишња Љиљана Тркуља је себи испунила новогодишњу жељу, родила је здравог дечака, а како каже, Лазар вероватно неће бити јединац.

„И лекар и бабице биле су јако љубазни и добри, али било ми је јако напорно. Око пола 11 увече добила сам болове, дошла у породилиште и већ петнаест минута након поноћи родио се Лазар. Дечак је тежак 3150 г и дугачак 48 цм. За сада ћемо уживати у њему, јер је прво дете, па касније ћемо видети” , рекла је млада мајка.

Дежурни у Новогодишњој ноћи били су сестра Јелена и др Михајло Новаков и како кажу, било је то стандардно дежурство, а прва пацијенткиња се појавила непосредно пред поноћ.

„Љиљанин порођај је био природни, све се одвијало крајње задовољавајуће. Рођен је здрав дечак, добио је високу оцену. Породиља се брзо и лепо опоравља. Лепи су ти тренуци када започне нови живот у новој години, и за нас су то лепи тренуци” , каже др Новаков.

Градоначелник Панчева Саша Павлов након обиласка прве бебе у 2018. години, каже да је златник – поклон од града, симболичан дар, али да доста говори о односу саме локалне самоуправе уопште према питању наталитета.

„Нисмо одмах првог дана јурили да обиђемо новорођенче. Желели смо да се и мајка мало опорави, и данас смо даровали златник. Наравно, није то једино што град издваја. Питање наталитета је јако битно и кроз многе мере у области здравства и социјалних мера које град годинама спроводи, покушавамо преко Дома здравља и заједно с болницом, да побољшамо услове рада здравствених радника који су овде 24 сата. Породицама покушавамо да олакшамо да добију потомство, финансирамо неколико покушаја вештачке оплодње за парове. Надам се да ће све мере које спроводимо дати резултате у годинама које су пред нама и да ћемо имати позитиван тренд у броју рођене деце”, истиче градоначелник Саша Павлов.

У Панчеву је првог дана рођено пет беба, а др Михајло Новаков каже да уочавају благи тренд пораста у рађању беба. У 2017. години рођено је двадесетак беба више него годину дана раније.

Извор: www.pancevo.mojkraj.rs 02.01.2018.