1 2 3 4 5

ВестиЈезички развој детета током прве године

Први део - до 6. месеца живота

Познато је да развој говора и језика имају свој уобичајени ток. Ако дете не усваја говор и језик по очекиваном плану, то не представља одмах и поремећај. Ипак, ако већина вештина очекиваних за узраст изостаје, требало би консултовати логопеда и по његовој професионалној процени започети третман.

Основни савети:

-Искључите све што омета и нарушава ваше време са дететом. Утишајте телефон, искључите компјутер и телевизор, и будите спремни да комуницирате са својим дететом.

-Слушајте шта дете жели да вам каже. Уочите на шта ваше дете обраћа пажњу и о томе причајте. Нпр. ако се игра коцкама, причајте о коцкама.

-Развијте дневну рутину. Рутина умирује бебу и дозвољава јој да може да предвиди шта ће бити следеће.

-Будите добар модел јер дете учи да комуницира гледајући вас пажљиво.

Шта да очекујемо?

Током првог месеца живота – фаза фонације – беба рефлексно испушта звуке (плаче, кија, кашље, подригује...)

Од 2. до 3. месеца – дете испушта звуке који звуче као задњи вокали и консонанти /у, о, а, к, г, н/

Од 4. до 6. месеца – беба стиче бољу контролу над говорним органима. Оглашавање варира дневно и недељно. Дете мумла, скичи, виче, пућка уснама...

Како стимулисати дете током овог периода?

Подстичите бебу да се оглашава, да то звучи на "ма", "да", "ба". Ови слогови нису речи. Немају значење речи "мама", "баба",... Они су бебин начин комуникације са вама и они су важан корак ка говору. Што више беба вежба да продукује гласове, то ће они постајати чистији. Оглашавање подстичите одржавањем контакта очима, одговарајући говором на покушаје детета и имитирајући дететову вокализацију. Имитирајте бебин смех и гримасе лица.

Када треба потражити савет/помоћ?

-Ако се беба не смеје и не оглашава.

-Ако беба нема реакцију на нове и непознате звуке.

Ово су само неки знаци упозорења који родитељима могу скренути пажњу на то да развој говора и језика не тече по плану.

Други део - од 7. до 12. месеца живота

Шта да очекујемо?

Од 7. до 9. месеца – фаза брбљања – говор бебе све више личи на говор одраслих. Беба се чешће оглашава са "ма","па", "ба", чак почиње и да их удваја "мама", "баба"... То све личи на реч али не можемо им приписати значење. У говору се јављају алвеоларни и билабијални гласови.

Од 10. до 12. месеца – интензивније брбљање – интонација и прозодија говора звуче као код одраслих. Беба користи различите слогове. Најчешћи косонанти које дете изговара су (х, д, б, м, т, г, с, н, к, ј, п). Ова фаза се завршава појавом прве речи са значењем. Дете каже "мама" и та реч се односи само на његову маму.

Како стимулисати дете током овог периода?

Учите бебу да вас имитира, тапше, шаље пољупце, игра се прстима/рукама ("Таши, таши", "Еци, пеци, пец"). Користите гестове као што је махање руком за поздрав, на овај начин дете ће брже научити значење речи.

Причајте са бебом док је купате, храните, облачите. Причајте о томе шта радите, где идете, опишите јој време напољу. Причајте о сликама у књизи или стварима које видите док сте у шетњи. Постављајте питања. Слушајући вас дете учи речи и појмове, учи како језик функционише.

Приближите детету звукове животиња (ономатопеју) да бисте их повезали са значењем ("Куца каже ав-ав.")

Подстакните сваки дететов покушај комуникације.

Када треба потражити савет/помоћ?

-Ако дете старо 9 месеци има ограничено или нема брбљање и не показује кад је срећно или узнемирено.

-Ако дете старо 12 месеци не показује прстом предмете и не користи гестове као што су махање или климање главом.

Извор:

-Дипл. логопед Смиља Вукотић

-http://www.stetoskop.info/razvoj-govora-deteta-u-prvoj-godini-5492-c72-content.htm