1 2 3 4 5

Вести24. март – Светски дан борбе против туберкулозе - „ВРЕМЕ ЈЕ“

Сваке године, 24. марта обележавамо Светски дан борбе против туберкулозе, а у циљу подизања свести јавности о разорним здравственим, социјалним и економским последицама туберкулозе, као и ради појачавања напора зарад окончању глобалне епидемије ТБЦ. За датум обележавања Светског дана борбе против туберкулозе усвојен је дан на који је 1882. године др Роберт Кох објавио да је открио бактерију која изазива ТБЦ, што је отворило пут ка дијагностиковању и излечењу ове болести.

Инфекција бацилом туберкулозе (тзв Кохов бацил) и даље је веома честа. Према последњим продацима светске здравствене организације (СЗО) око једна четвтинa укупног становништа је зараженa бацилом туберкулозе. Превентивни третман у борби против туберкулозе може спречити да се туберкулозна инфекција претвори у активну форму болести. За сада према постојећим подацима СЗО туберкулза представља и даље инфекцију која носи изузетно велику стопу смртности. Наиме, свакога дана у свету око 4000 људи изгуби живот због ТБЦ, а близу 30000 људи оболи од болести која се данас врло успешно може и спречити и лечити. Због тога, глобални напори у борби против ТБЦ-а спасили су процијењених 58 милиона живота, почев од 2000. године. Да би убрзали опоравак оболелих, али и превенцију оболевања од ТБЦ челници свих земаља окупили су се и преузели снажне обавезе да окончају оболевање од туберкулозе на првом састанку УН-а на високом нивоу, септембра 2018. године.

Тема овгодишњег Светског дана борбе против туберкулзе носи назив „Време је“, а главни циљ презентације нових мера превенције и лечења ове болести јесте убрзавање процеса опоравка и што ефикаснија превенција оболевања од туберкулозе, како би се спасили животи и окончала патња.

Светска здравствена организација позива како челнике владе, тако и целокупно здравствено особље да настави борбу не би ли заједничким снагама испунили циљеве ка којима тежимо, а који омогућавају наше боље сутра, у данима без ТБЦ, а то су:
• Правовремена примена адекватне терапије и превенција у виду активног подизања свести о оболевању од туберкулозе, како би се постигли циљеви успостављени Стратегијом СЗО за окончање туберкулозе, те Московском декларацијом за окончање туберкулозе и политичко декларацијом са састанка уједињених нација о ТБЦ 2018.г.
• Дијагностиковање и лечење 40 милиона оболелих од ТБЦ до 2022. године, укључујући 3,5 милиона оболеле деце и 1,5 милион људи оболелих од ТБЦ-а, а који су резистентни на примену класичне антитуберкулозне терапије.
• Достићи број од око 30 милиона људи које би до 2022. године укључили у превентивне мере против ТБЦ, тако да они који су у највећем ризику добију адекватну могућност превенције болести, укључујући око 24 милиона контаката људи чији су чланови домаћинства оболели од туберкулозе , од којих су 4 милиона деца узраста мањег од 5 година, као и око 6 милиона особа оболелих од ХИВ-а.
• Обезбедити довољно и одрживо средство финансирања, као подршка напору у борби за окончање туберкулозе, при чему треба имати на уму да је улагање у превенцију много јефтинија ставка у односу на средства потребна за лечење свих оболелих, када болест узме маха.
• Инвестирање у даља истраживања туберкулозе, како би се достигли бољи и ефикаснији обрасци лечења и превенције развоја болести.

Текст према извору уредила др Јелена Милетић Поповић,
Пулмолошка служба, Општа болница Панчево

Извор:
https://www.who.int/news-room/campaigns/world-tb-day/world-tb-day-2020