1 2 3 4 5

ВестиПРОСТАТА

Простата је мушка полна жлезда која представља део мушког репродуктивног система. Налази се између бешике и ректума, а окружује уретру, цев која проводи мокраћу из бешике кроз пенис. Она производи материје које улазе у састав ејакулата.

Нормална простата је величине и облика кестена. При рођењу, простата је велика отприлике као зрно пасуља. Расте лагано до пубертета, када се нагло повећа, постижући своју нормалну величину и облик.

Просечне димензије простате су: 3.5 x 4.5 x 2.5 цм, а тежина нормалне простате се креће између 16 и 22 грама. Ту величину задржава до средине четрдесетих година живота, када се поновно почне повећавати због умножавања ћелија, које се назива аденом, бенигна хиперплазија или доборћудно увећање простате.

Састоји се од глатких мишићних ћелија и жлезданог епителног ткива, окруженог густом фиброзном капсулом. Жлездано ткиво производи семену плазму. У семеној течности се налазе материје које имају разна биолошка дејства:
простагландини, имуноглобулини, спермин, фруктоза, лимунска киселина, разни ензими итд. Простагландини су важни за процесе као што су ерекција, ејакулација, покретљивост сперматозоида. Секрет простате садржи и материје које штите реподуктивне и мокраћне путеве од инфекције. У њој се налазе многи активни састојци чија је сврха да штите сперматозоиде, одржавајући их покретнима и омогућује им преживљавање.

Болести и поремећаји простате
Статистике су показале да од свих унутрашњих органа човека простата најчеше обољева. Као најчешчи поремећаји простате наводе се:

- Бенигна хиперплазија простате

- Упала простате - Простатитис

- Рак простате

- Простататодинија

Извор: стетоскоп.инфо
датум 24.3.2022.