1 2 3 4 5

ВестиПромуклост

Промуклост (дисфонија) предcтавља симптом који се јавља уколико гласнице не трепере адекватно, било да се ради о променама на самим гласницама, било да постоји проблем у функционисању мишића и нерава задужених за њихов рад.

Постоји више узрока због којих се јавља промуклост, и они се крећу у спектру од потпуно безазлених до веома озбиљних. Најпре се овај симптом јавља у акутим инфекцијама горњих дисајних путева, хроничној изложености одређеним хемијским супстанцама, код злоупотребе гласа, затим услед хроничних запаљенских процеса на гласницама и најзад у оквиру малигних обољења.

Када се све могу јавити промене у гласу?

Акутнe упале горњих дисајних путева су најчешћи узрок промуклости. Претежно се јављају у зимским месецима, када се сам број респираторних инфекција повећава. Придружени симптоми су бол у грлу, кашаљ, повишена телесна температура. Таква промуклост траје две до три недеље.

Промуклост која може знатно дуже трајати је она која настаје услед неправилне употребе гласа (спикери, певачи, предавачи) . У почетку се стварају отоци (едеми) на гласницама који су пролазног карактера, а уколико вокална траума траје дуже стварају се задебљања која касније прелазе у тзв.чвориће. У том случају може бити потребна хирушка интервенција након које следи рехабилитација гласа,одосно учење правилне поставке гласа.

Стална промуклост се јавља код хроничних процеса на гласницама, које су последица дуготрајне иритације, рефлукса желудачне киселине, алергијских стања, поремећаја рада штитасте жлезде, поремећаја рада мишића гркљана, централног нервног система, повреда.

Промене у гласу могу настати услед постојања извесних тумора на ткиву гласница. Најчешће се ради о бенигним туморима: полипима, хемангиомима, цистама, где ретко имамо присутне друге симптоме. Међутим, промуклостили чак потпуни губитак гласа који трају неколико месеци, праћени отежаним гутањем, сукрвичавим испљуваком, отежаним дисањем, евентуално увећаним лимфним чворовима на врату, сугеришу нам да се може радити о малигним променама, односно карциномима гласница.

Да би се установило о каквом проблему је реч, потребан је напре преглед специјалисте ОРЛ, који ће даље, на основу налаза предложити терапију или урадити основне лабораторијске анализе крви, затим ултразвучни преглед врата и рендген грудног коша. На основу добијених резултата, индикује се да ли је или није потребно у општој анестезији урадити детаљнији преглед гркљана под микроскопом и биопсију сумњиве промене.

Сматра се да су главни фактори ризика који могу довести до ових стања: пушење дувана, конзумирање жестоких алкохолних пића, аерозагађења, лоше навике уисхрани, хронична горушица, претходне болести дисајних путева, инфекција хуманим папилома вирусом (ХПВ), као и што је делом одговорна генетска основа.

Закључак би био да свака промуклост која траје дуже од три недеље захтева преглед специјалисте оториноларинголога, који ће вам уклонити дилему и дати савет.

Текст припремила др Јована Пауновић, специјализант ОРЛ

Извори:

Оториноларингологија са максилофацијалном хирургијом 2004.проф др Р Радуовић

www.pharmamedica.rs/otorinolaringologija

www.stetoskop.info