1 2 3 4 5

ВестиПролеће и здравствене тегобе

Долазак пролећа носи са собом низ промена. Прелазак из једног у друго годишње доба има утицај на сваког од нас. Морамо бити свесни да се промене одражавају и на наш организам, пре свега на имуни систем.

Променом годишњег доба као и при наглим променама временских услова, долази до испољавања осетљивости људског организма на поједине метеролошке елементе (сунчево зрачење, температуру и влажност ваздуха, падавине, ваздушни притисак…). Те промене се испољавају најчешће кроз промене крвног притиска, отежаног дисања, асматичних напада, мигренозних главобоља, промена у расположењу као и наглог погоршања симптома психијатријских болесника.

На временске осцилације најчешће реагују хронични болесници, и то тако што се појачавају симптоми основне болести. Међу хроничним болесницима издвајају се особе са високим крвним притиском, асматичари, реуматичари, срчани болесници и особе које болују од депресије.То су углавном старији пацијенти али на тегобе се жале веома често и здрави и млађи пацијенти који до тада нису имали здравствене проблеме.

Вртоглавице с почетка пролећа су један од најчешћих симптома узрокованих променом годишњих доба. Вртоглавице, малаксалост и умор су типични симптоми доласка пролећа и не морају да се лече. Да би се ова стања избегла најважнија је умереност у свему, провера крвне слике и редовно мерење крвног притиска.

Пролећна депресија спада у сезонски афективни поремећај тј. у сезонску болест која се јавља чешће у касно пролеће и рано лето. Депресија се манифестује различито код различитих особа. Од тих блажих симптома пацијенти се жале на осећај умора и исцрпљеност, лош сaн, главобоље… Од тежих симпотома могу бити губитак интересовања, повлачење у себе, раздражљивост.

С почетком пролећа јављају се и алергије. Пацијенти који знају да су осетљиви на полен треба да воде рачуна о календару цветања и да се на време посаветују са лекаром о терапији, уз избегавање боравка на отвореном. Пролећна алергија може изазвати реакцију слузокоже ока, па се јавља свраб и сузење очију. Очи су црвене (црвенило коњуктиве), док је благи оток капка редак. Најчешћи изазивачи пролећних алергија су полен дрвећа, трава и корова који се разноси ветром. Сваки полен може да изазове алергију, али су најјачи полен брезе, затим платана, питомог кестена, јасена, јове...

У току године прво се јављају алергије на полен дрвећа, затим трава и корова. Траве почињу да цветају у априлу и мају, а неких корова има током целе године. У периоду када цветају биљке на које сте алергични избегавајте дужи боравак у природи, посебно када је суво, топло и ветровито време. Полена има мање за време хладних и влажних дана. Након боравка у природи истуширајте се и оперите одећу - тиме ћете спречити разношење полена по стану. Избегавајте сушење веша на отвореном. Полена има највише ујутру, па тада избегавајте проветравање стана. Клима уређаји са поленским филтерима спречавају улазак полена у кућу. Филтере чистите редовно.

Потребно је пре свега да имамо довољно сна, а да се у току дана што више одмарамо.

Такође, редовна дневна физичка активност ојачаће наш организам и његове одбрамбрене снаге. И на тај начин ћете смањити ниво стреса.

Излагање свежем ваздуху, уношење што више свежих витамина, као и довољно течности (воде) у наш организам повољно утиче на наше здравље.

Ако сте хронични болесници јако је битно да узимате редовну терапију.

Извори:

http://www.kristinamilosev.com/blog/prolece-i-zdravstvene-tegobe/

http://www.novosti.rs/vesti/lifestyle.304.html:717048-Prolecne-vrtoglavice-se-ne-lece

http://porodicnilekar.net/bolesti/44-bolesti-organa-za-disanje--pneumoftiziologija-/791-prolene-alergije

Текст, на основи извора, уредила Ивана Стојменовић медицинска сестра.