1 2 3 4 5

ВестиПРОЛАЗНИ СИНОВИТИС КОД ДЕЦЕ

Пролазни синовитис (токсични синовитис, иритабилни кук) је излив у зглобу кука непознатог узрока, који пролази без терапије и не оставља последице. То је најчешћи узрок болова у куку у педијатрији. Јавља се код 2 - 3% деце узраста од 3 - 10 година. Много је чешћи код дечака, 3 - 4 пута, него код девојчица.

Клиничка слика
Основни знак болести је бол у куку и храмање. Бол се обично јавља изненада, у пределу препоне или у горњем делу бутине, понекад са унутрашње стране колена. Врло је чест податак који саопште родитељи, да се дете буди из сна храмајући или одбија да хода. Прогноза је одлична и код више од 99% деце долази до потпуног опоравка. Међутим нису ретке поновне епизоде пролазног синовитиса, који је обично блажег и краћег тока него прва епизода.

Дијагноза
Клинички налаз је врло карактеристичан. Дете храмље при ходу, а покрети у куку су ограничени и болни. Код 5% деце болест може да захвати оба кука. Рендгенски снимци су нормални те нема потребе да се дете поновљено зрачи.

Лечење
Основни начин лечења је мировање, које би требало да буде сразмерно степену бола. Антиреуматици су корисни у смиривању болова. Кад је бол врло јак примењује се "тракција", односно истезање кука тегом одговарајуће тежине, што често има повољан ефекат. Болест се смирује без терапије отприлике за 6 - 8 дана.

Извор: https://www.stetoskop.info/decje-bolesti-pedijatrija/prolazni-sinovitis-kod-dece