1 2 3 4 5

ВестиПревремено рођено дете

Трудноћа и рођење су најснажнија могућа искуства не само за жену већ и за дете. Међутим, некада се тај процес прекида превремено. Превремено рођено дете је дете рођено пре 37 гестацијске недеље (мање од 259 дана рачунајући од првог дана задње менструације). Према степену незрелости недоношчад се деле на:
-благо незрела (36-34 ГН)
-средње незрела (33-30ГН)
-тешко незрела (29-26ГН)
-екстремно незрела (25-22 ГН) .

Узроци превременог рођења могу бити различити:
- болест мајке (различите акутне или хроничне болести, урођене аномалије, повреде, стрес...),
- поремећаји који су директно везани за стање бебе (инфекције, наследна обољењa, развојни поремећаји...),
- социо-економске прилике и друго.

Спољне карактеристике превремено рођене бебе
Основна карактеристика превремено рођене бебе је општа незрелост органа и система који су важни за живот. Бебина кожа је танка и прекривена финим длачицама, а крвни судови испод ње су још увек видљиви. Мишићи и поткожно масно ткиво су слабије развијени, па беба изгледа "ситно и мршаво". Временом ће беба сазревати, напредовати, расти и добијати изглед детета рођеног у термину.

Збрињавање превремно рођене бебе. Превремено рођена беба би још увек требало да буде у мајчином стомаку и није способна да се самостално прилагоди животу у спољној средини, зато се такве бебе смештају на одељење неонатолошке интензивне неге. На оваквим одељењима се одређним медицинско-техничким радњама, као и специјалном медицинском опремом, обезбеђују максимални услови за опоравак и прилагођавање овакве деце. Медицинска опрема која се налази на овом одељену и помаже бебама да преброде ове дане је пре свега инкубатор.
Инкубатор представља изоловану средину и на тај начин штити бебу од могућих инфекција, тако да обезбеђује најбоље могуће окружење за негу незреле новорођенчади и нема никаквог утицаја на њихов вид. Такође обезбеђује оптималну температуру превремено рођеној беби која има незрео систем за регулацију температуре тела. Ту су још и монитори - апарати који прате основне (виталне) функције организма: рад срца, дисање и крвни притисак бебе.

Код превремено рођене деце када постоји недостатак или веома слаб рефлекс сисања отежано је гутање као и усклађивање гутања са дисањем, па тако постоји и проблем храњења бебе. У таквим случајевима млеко се уноси танком пластичном цевчицом – сондом, која се кроз уста или нос уводи у желудац. С обзиром да је беби свакодневно потребна одређена количина течности, енергетских и градивних материја као и лекови у првим данима живота све ово се уноси путем вене.
Уколико је код бебе дошло до појаве жутице (која се прати на основу вредности билирубина) у крви, укључује се фототерапија – терапија специјалним плавим светлом. Очи бебе се покривају газом како бисмо их заштитили. Током фототерапије беба се не повија јер је потребно изложити што већу површину коже светлу. Ова светлост није штетна

Оксигенотерапија (лечење употребом кисеоника)
Уколико је беби потребна додатна количина кисеоника, он се даје преко гумене цеви спроведене до пластичне кутије која се поставља око бебине главе.

Текст на основу извора уредили:
Снежана Рајин - медицинска сестра
Гордана Владисављевић - педијатријска сестра

Извор:
http://www.neonatologija.rs/vodic.html