1 2 3 4 5

ВестиВелики одзив грађана Панчева на акцији бесплатних превентивних прегледа код пулмолога и офаталмолога

Сваке треће недеље у месецу, широм Србије организују се бесплатни превентивни прегледи. Запослени у Општој болници Панчево, иако је у току реконструкција интернистичког дела болнице, и овог пута прикључили су се акцији Министарства Здравља и организовали прегледе. Одзив суграђана је био велики, без обзира на снег и лоше временске услове, више од 450 наших суграђана искористило је ову прилику да провери своје здравље.
Због учесталости хроничних плућних болести у Србији, као и карцинома плућа, акценат превентивних прегледа које организује Министарство здравља овога пута посвећен је на рано откривање и лечење болести плућа.

Ова акција успешно је спроведена у недељу 16.12.2018. године између 8 и 16 сати.
У специјалистичком центру Опште болнице обављани су клинички прегледи, где је 135 наших суграђана прегледано од стране пулмолога, а код пацијената код којих је пулмолог проценио да је то потребно, вршено је и рендгенско снимање плућа код 22 пацијената, мерена је и сатурација односно снабдевеност плућа и тела кисеоником.Такође вршене су анализе крви за тумор маркере дебелог црева (Ca 19-9) код нешто мање од 200 људи, док је у Очној болници, у истом термину, обављено 123 офталмолошка прегледа, па су суграђани могли да провере вид и измере очни притисак.

Др Дејан Турењанин, нагласио је да је изузетно тешко направити скриниг плућа ка дијагностици карцинома плућа било где у свету. „Доста је пацијената са како кратким тако и дужим пушачким стажом. Само пушење не мора да буде директан узрок али јесте један промотер карциногенезе коју организам може већ да има, па самим тим пушење усмерава да се малигна болест појави баш на плућима. А као што знате малигне болести су изузетно незахвалне, тешке и медицина ту још нема неког великог решења“, рекао је др Дејан Турењанин лекар Пнеумофтизиолошког одељења.

Прилог можете погледати ОВДЕ


Текст уређен на основу извора:
РТВ Панчево 16. децембар 2018. године
Општа болница Панчево