1 2 3 4 5

ВестиПревентивни прегледи од данас и у Општој болници Панчево

Општа болница Панчево придружила се акцији бесплатних превентивних прегледа. По одлуци Министарства здравља, од данас ће се једном месечно обављати бесплатни превентивни прегледи за све грађане са или без здравствене књижице.

У специјалистичком центру Опште болнице Панчево обављени су превентивни прегледи становништва - ЕКГ, мерење шећера у крви, мерење крвног притиска и разговор са лекарима.

„Супер су ми резултати. Ово је изузетно добра идеја да можемо на једном месту да урадимо ЕКГ, шећер и притисак. Добро је што ће сви моћи да дођу без обзира да ли имају књижицу”, објаснила је анкетирана.

„Резултати су углавном добри, али ме је изненадио шећер. Нисам никада имала, а сада имам 7,5. То ме чуди, али сам доручковала, погрешила сам, нисам требала. Свакако ћу се контролисати. Друго је све у реду. Мислим да су прегледи веома значајни и да свако треба да нађе времена да дође. Контрола шећера, притиска, ЕКГ су веома важни за сваког и за младе и за старе, посебно за нас младе”, нашалила се старија суграђанка.

Директор болнице доктор Слободан Овука рекао је да су превентивни прегледи добра идеја да се становници навикну на редован преглед како би могли правовремено да реагују и објаснио је да је превентива најважнија у спречавању многих болести.

„До сада је прошло око педесетак људи што говори о добром интересу који постоји код људи да се прегледају. Радимо општи интернистички преглед, који укључује вађење крви, одређивање вредности шећера у крви, крвни притисак, телесну тежину, ЕКГ и општи преглед који спроводи пет лекара у две смене, тако да укупно десет лекара, техничара и по два лабораторијска техничара раде од 8 до 16 сати. За сад смо задовољни одзивом и ако се то покаже као добро, онда ћемо наставити убудуће”, истакао је др Слободан Овука.

Највећи проблем је повишена вредност шећера у крви и крвни притисак, каже Овука.

„То је и иначе једна од масовнијих незаразних болести у нашој популацији. Покушавамо на основу методе скрининга да делујемо. Он се међу здравом популацијом тражи у неком ко је евентуално болестан или је у фази у којој се може превентивним мерама и без велике терапије реаговати. Апелујемо да промени начин и стил живљења и да тиме себи продужи живот. Мислим да је врло добра приика за становнике да релативно брзо, бесплатно и једноставно провере основне параметре свог здравственог стања. Прегледи ће бити организовани сваког месеца”, појаснио је др Слободан Овука.

Судећи по првој акцији у којој је за нешто више од два сата прошло око 50 људи, лекари очекују да ће и наредне акције превентивних прегледа бити прихваћене и да ће бити добар одзив пацијената.

Прилог можете погледати ОВДЕ.

Извор: РТВ Панчево 17.09.2017.