1 2 3 4 5

ВестиПревенција рака дојке

Сваке године у свету оболи од рака око осамнаест милиона људи. Најчешће су рак плућа, рак дојке код жена и рак дебелог црева. У Србији од малигних болести сваке године оболи тридесет седам хиљада особа.
Код мушкараца, најчешћи су малигни тумори плућа, дебелог црева, простате и мокраћне бешике, док су код жена то малигни тумори дојке, дебелог црева, плућа, грлића и тела материце.

Рак дојке је у Србији један од водећих узрока превремене смрти жена.
Србија се сврстава у групу земаља са средњим ризиком обољевања и високим ризиком умирања од рака дојке. Свака жена може оболети од рака дојке. Ризик за ову болест зависи од комбинације различитих фактора, при чему су они на које не можемо утицати - женски пол и године старости.

Фактори ризика на које не можемо утицати су:
1.Женски пол - рак се сто пута ћешће јави код жена него код мушкараца.
2.Године старости - код жена се ризик за рак дојке повећава са годинама старости, највећи број се открива код жена преко педесет и више година.
3.Генетски фактори - одговорни су за пет до десет посто случајева рака дојке. Карактеристике које носе већи ризик су: већи број блиских сродника оболелих од рака дојке, болест у млађем узрасту, обострана болест, рак дојке код код сродника мушког пола, итд.
4.Претходни рак дојке - жене које су раније боловале и биле лечене од рака дојке , имају већи ризик да поново оболе од рака дојке.
5.Поједине болести дојке - уколико су биопсијом потврђене болести дојке, као што су атипична хиперплазија и папиломатоза, повезују се са умерено повећеним ризиком за рак дојке, док се атипична лобурална хиперплазија и солитарни папиломи повезују са мањим повећањем ризика.
6.Јонизујуће зрачење - излагање јонизујућем зрачењу пре тридесете године повезује се са повећаним ризиком за рак дојке након десет и више година. Ризик зависи од дозе и година страости при излагању и највећи је за експозиције настале у пубертету.
7.Густина ткива дојке - висока густина ткива дојке на мамографском снимку повезује се са повећаним ризиком за рак дојке.
8.Репродуктивни фактори - рана прва менструација (пре дванаесте године) и касна менопауза (после педесет пете године) означавају дужи период изложености хормонима и доводе у везу са благим повећањем ризика. Повећањеризика повезује се и са касним првим порођајем, нерађањем и недојењем.

Фактори ризика на које можемо утицати:
1.Физичка неактивност
2.Гојазност - код жена у постменопаузи, гојазност се повезује са повећаним ризиком за рак дојке
3.Употреба хормонских препарата - вишегодишња употреба комбиноване(естроген-прогестерон) хормонске терапије повећава ризик за рак дојке.
4.Алкохолизам

Како смањити ризик за рак дојке:
1.Редовна физичка активност
2.Одржавање оптималне телесне тежине
3.Избегавање алкохола
4.Дојење
5.Употреба хормонске терапије уз препоруку лекара
6.Посебне превентивне мере код постојања других наследних ризика

Свим женама се препоручује да једном месечно (по завршетку менструације или, код жена које више немају циклусе, сваког првог дана у месецу) раде самопреглед дојки. Уколико уоче промене као што су чворић, промену облика и величине дојке, увлачење брадавица, појаву секрета из брадавица или увећање пазушних лимфних чворова треба да се што пре обрате лекару. Редовни прегледи су најзначајнији вид превенције. Они нам помажу да се болест открије у почетној фази када је лечење једноставније и веома успешно. Рано откривен и правилно лечен малигни тумор дојке пружа више могућности за лечење уз изванредне шансе за потпуно излечење. Најкасније до педесете године жена треба да започне мамографске прегледе дојки и спроводи их до своје шездесет девете године старости.

Уколико добијете позив за мамографију обавезно одрадите преглед. Уколико ваш дом здравља још увек није укљућен у скрининг програм и нисте позвани на мамографију, а прешли сте педесету годину сами се обратите вашем лекару да вас упути на овај преглед.

Текст,на основу извора уредила Гордана Костић медицинска сестра - Општа болница Панчево

Извор:
1.Регистар за рак Института за јавно здравље Србије“Др Милан Јовановић Батут“
2.Global Cancer Observatory/Globocan2018