1 2 3 4 5

ВестиПреломи кука код старијих особа

Прелом кука представља прелом горњег дела бутне кости који је у близини зглоба кога сачињавају бутна кост и карлица. Лечење ових врста прелома представља огроман изазов за хирурге-ортопеде, здравствени систем као и друштво у целини. То значи да су преломи кука, поготово код старијих особа, озбиљан здравствено - економски проблем сваке државе.

Ови преломи су далеко чешћи код особа старијих од 65 година. Чешћи су код жена. Остеопороза, бројне пратеће болести, смањење моторне координације, лош вид, вртоглавице, отежан ход , све су то стања која су врло честа код ових пацијената. Услед тога лако долази до падова, и управо падови из стојећег става у кућним условима представљају више од 90% узрока ових прелома. Стога се за овај прелом каже да је то траума узрокована силом малог интензитета. Код млађих особа, код којих је кост јака и неизмењена дегенеративним променама, механизам настанка ових прелома је потпуно другачији. На кост делују изузетно јаке силе, и у већини случајева су то саобраћајне несреће или падови са велике висине.

Статистика показује да се на глобалном нивоу годишње лечи 1.6 милиона становника, а процењује се да ће до 2050. године бити 6.3 милиона прелома годишње. У САД се за лечење ових пацијената годишње потроши 20 милијарди долара.

Прелом кука представља озбиљну претњу по квалитет, али и сам живот пацијента. Пошто су то пацијенти у поодмаклој животној доби, са бројним придруженим болестима кардиоваскуларног , респираторног , ендокриног и другог порекла, неопходно је њихово брзо збрињавање и адекватно лечење. Увођењем хируршког начина лечења и савремених оперативних метода, знатно је смањена смртност у односу на неоперативне методе, смањене су компликације и побољшани функционални резултати.

Преломи кука се традиционално деле према својој анатомској локализацији и ова подела узима у обзир специфичне васкуларне и физичке карактеристике бутне кости, што директно утиче на избор хируршког лечења.

Прелом врата бутне кости – прелом ове локализације представља изазов сваког ортопедског хирурга. Васкуларизација овог дела бутне кости, и компромитовање истог преломом, утиче да избор лечења често буде замена кука парцијалном, биартикуларном или тоталном протезом. Код пацијената код којих није дошло до дислокације преломних делова, код покретних и здравих особа, могућа је остеосинтеза канулираним шрафовима. Ова метода омогућује да се сачува и очува физиолошки интегритет зглоба и да се омогући пацијенту да врати функционалност коју је имао пре прелома.

Транстрохантерни прелом бутне кости – Код ове врсте прелома васкуларизација је адекватна али физичке и динамичке карактеристике су другачије. Из тог разлога се и даље врши развој све модернијих фиксационих направа који ће задовољити све аспекте синтезе ових прелома. У свету , као и код нас се најчешће користе динамички клинови са компресивним плочама, фиксатори са самодинамизацијом, гама закључавајући интрамедуларни клинови и друго. Сваки од ових метода има своје предности и мане, као и специфичне хируршке технике апликације .

Субтрохантерни прелом бутне кости – Као и код претходног, и код овог прелома ортопедски хирург своју пажњу усредсређује пре свега на физичко-динамичке особине, које су овде још израженије. Избор су фиксационе направе које обезбеђују добру анатомску репозицију и нарочито стабилну фиксацију. Користе се угаоне, кондиларне плоче, интрамедуларни клинови и динамичке плоче, које морају да буду одговарајуће дужине да би премостиле прелом.

Слика пацијента са преломом кука је у већини случајева карактеристична. Особа лежи, не може да се устане због болова и немогућности ослонца на повређену ногу. Нога је скраћена и у спољној ротацији у односу на здраву, и свако померање изазива јак бол. Пацијент обично пријављује безазлен пад на бок и то најчешће у кућним условима, у кухињи или купатилу. Таквог пацијента је неопходно што пре довести у болницу, обезболити га, ординирати антикоагулантну превентивну терапију и припремити га за евентуалну операцију.

У Општој болници Панчево, на Одељењу ортопедије са трауматологијом, већ дуги низ година се успешно оперишу ови типови прелома и сваке године се хируршки збрине преко 150 пацијената. Поштовањем свих савремених метода лечења и придржавања водича добре клиничке праксе, пацијент се лечи модерним и провереним поступцима који му омогућавају брз и комплетан опоравак.

Текст на основу извора уредио др Бобош Властислав.

Извори:

„Трауматологија коштано-зглобног система“ Драгољуб М.Бановић

-„Преломи кука“ Саша Миленковић

-„Fractures in adults“ Rockwood and Green