1 2 3 4 5

ВестиПразници су здрави

Уочи Нове године прибегавамо извођењу већ традиционалних ритуала: китимо јелку, купујемо поклоне, припремамо трпезу, шаљемо честитке… А када се све припреме заврше, и када коначно дође та најлуђа ноћ, нервирамо се, јер не можемо да кажемо “не” ђаконијама са празничног стола. Ма колико Вам се чинило да вам се сваки пут, током овог периода године, поремети биоритам и да заборавите на све добре навике, експерти тврде да је управо извођење тих малих, празничних ритуала корисно за здравље.

Иако се радујете празничним данима због поклона које очекујете, психолози саветују да чешће будете дародавац него прималац, јер ћете тако удвостручити осећај задовољства.

Приликом избора поклона, дародавац размишља о афинитетима и жељама оног коме га намењује. Тај процес одликују промишљеност, емпатија, осећај заједништва, а то је, као што бројне психолошке студије показују, вишеструко корисно за здравље – од продужавања живота до увећања личног самопоуздања. Празнични ручак и вечера можда су и једине прилике када једете за столом, као породица. А то је заиста корисна ствар из многих углова гледано.

Студије показују да породице које често једу заједно, напредују на различите начине – код малишана се брже развијају говорне способости, тинејџери постижу бољи успех у школи, а сви чланови породице на овај начин једу више здравих намирница, првенствено поврћа.

Осим тога, научници тврде да заједнички оброк може ефикасно да сузбије гојазност. Када се више људи нађе за истим столом, онда једе мање импулсивно и поклања већу пажњу храни.

Послеподневна дремка готово је недостижна ствар током радне године. За време празника већина људи успева да надокнади мањак сна, што може да смањи ризик од кардиоваскуларних обољења.

Током зимског периода, због недостатка сунца, долази до извесног застоја у раду биолошког часовника. Зато је празнични одмор идеална прилика да успоставите навику поподневног дремања.

Заједничке активности – било да је то кићење јелке, шетња првог дана нове године, или посета рођацима – доказано јача брачно задовољтсво и породичне односе.

Tекст на основу извора уредила Ивана Стојменовић, медицинска сестра-техничар

Извор:

http://www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje/noviteti/zasto-su-praznici-zdravi/

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:583926-Praznici-ugrozavaju-zdravlje

http://www.yumama.com/porodica/zivot-porodice/15575-koliko-se-proslavljanje-praznika-promenilo-otkako-ste-dobili-dec.html