1 2 3 4 5

ВестиСавети за старије - Препознајте симптоме који живот значе

Наше здравље може бити угрожено бројним стањима и болестима. Срећом, многа обољења и стања дају симптоме, који, уколико се благовремено уоче и на њих се реагује, могу помоћи да се настанак и компликације болести спрече и одговарајуће лече.

Представљамо Вам симптоме шест најчешћих обољења и како их препознати:

АРТРИТИС је запаљенско-дегенеративно обољење зглобова. Старији, а и све чешће и млађи се суочавају са артритисом. Уколико се осећате уморно и имате општи утисак погоршаног здравља, као и постојање јутарње укочености која може трајати од пар минута до неколико часова, помислите да је можда то знак почетка артритиса. Укоченост може узроковати деформацију и нестабилност тетива и лигамената у окружењу захваћеног зглоба који је под упалним процесом. Покрети могу постати болни и ограничени, а чак може доћи и до појаве грознице и дрхтавице.

Неоходно је обратити се лекару ради одговарајуће дијагнозе и евентуалног лечења.

КАРЦИНОМ ДОЈКЕ
Карцином дојке последњих деценија је у великом порасту свуда у свету, па и код нас. Иако је најчешће присутан код жена, може се јавити и код мушкараца. Уколико се препозна у раној фази може се благовремено интервенисати одговарајућом терапијом и спречити даље ширење. Терапија је хируршка и може бити удружена са радиотерапијом, хемотерапијом, а понекад и са биолошким и хормонским третманима. Почетни знаци карцинома дојке су задебљање у ткиву дојке. Врло вероватно да таква задебљања не морају бити карциноми, али треба се обратити обавезно лекару. Остали упозоравајући симптоми су:

- Бол око дојке
- Промена облика или величине једне или обе дојке
- Измењена коже дојке
- Увучена брадавица (исцедак из брадавице)
- Свраб око и на брадавици
- Задебљали лимфни чворови у пазушној јами

ДЕМЕНЦИЈА
Деменција представља бројна мождана оштећења које утичу на смањивање мождане функције. Деменција је често прогресивна и озбиљна. Све је већи број старијих људи који живе са деменцијом везаном за старење. Тренутно не постоји лек који може излечити од деменције. Важно је уочити ране симптоме овог стања. Немогућност обављања рутинских дневних задатака, отежано извршавање плаћања рачуна, дневне куповине, тешкоће у проналажењу одговарајућих речи у разговору, све су то симптоми који могу бити рани аларм за насталу или настајућу деменцију. Несналажење у времену и простору, необјашњиве промене расположења. Специфични знаци Алцхајмерове болести укључују несналажење оболеле особе у непознатом окружењу, потешкоће са памћењем, заборављање именама, лица или догађаја који су се недавно десили и често понављањe истих питања. Остали симптоми су везани за смањење могућности обављања једноставних радњи, посебно оних који подразумевају планирање и организацију, као и то да оболели постају анксиозни и узнемирени.

Раним препознавањем симптома, оболели ће се довести у безбедније окружење и организацију живота према постојећим могућностима.

ДИЈАБЕТЕС - Шећерна болест
Кад гуштерача (панкреас) није више у могућноти да произведе довољно инсулина настаје дијабетес, у народу познат као шећерна болест. Током година због саме физиологије старења настаје и већи ризик за појаву дијабетеса типа 2. Одржавање доброг здравственог стања, рана дијагностика, одговарајућа терапија и редовна контрола су значајни кораци у спречавању настанка озбиљних компликација дијабетеса. Знаци који могу указати да неко има дијабетес су учестало мокрење, посебно током ноћи, неочекивани губитак у тежини, изражена жеђ и осећај замора. Зацељивање рана и огреботина траје дуже у односу на раније, замагљен вид и свраб и печење у гениталној регији. Сви ови знаци треба да вас упуте да се обратите лекару и утврдите своје стање здравља.

ОСТЕОПОРОЗА
Развија се постепено и подразумева слабљење и разређивање структуре костију. Три најважнија знака везана за остеопорозу су следећа:

- Вишеструки преломи кичмених пршљенова који доводе до губитка нормалног закривљења кичменог стуба, што се одражава смањењем телесне висине.
- Изненадни болови који се јављају без упозорења или приликом мањих покрета, као што је везивање пертли, машне итд.
- Преломи који настају након наизглед безазлених падова, као што је оклизнуће на тротоару или приликом изненадног покрета.

КАРЦИНОМ ПРОСТАТЕ
Карцином простате је учестао код мушкараца старијег животног доба. Мушкарци са карциномом простате, уколико се утврди у раној фази, могу бити лечени радиотерапијом, која може бити удружена са хормонском терапијом или хирушко уклањање простате. У раној фази тешко је уочити симптоме осим у случају да тумор расте у близини уретре и врши притисак на њу. Млаз мокрења се стога мења и то указује да је дошло до промена у овом делу. Могуће је да сам почетак мокрења буде отежан и болан и слабијег млаза као и осећај да бешика није у потпуности испражњена. Нагли, чешћи нагон за мокрењем, нарочито током ноћи могу бити знаци и неких других обољења, нпр. увећане простате, али неопходно је обраћање лекару ради утврђивања стања здравља простате. Карцином врло често почиње у другим деловима простате у односу на близину уретре, тако да се може проширити у друге делове тела, а знаци могу бити болови у куковима, карлици, леђима као и појава крви у мокраћи и ејакулату, као и необјашњиви губитак тежине и проблеми са постизањем и одржавањем ерекције.

Постоје бројни методи којима се сви ови симптоми могу пратити у лабораторијским или клиничким условима, али је неопходно знати и препознати симптоме који могу сачувати живот и спречити компликације ових обољења и стања.

Kaко старите препоручује се да редовно контролошете своје здравље и пратите промене у вези Вашег здравственог стања. Будите проактивни у вези Вашег здравља и проверавајте Ваш

- крвни притисак,
- масноће у крви,
- слух,
- извршите преглед очију,
- урадите остеодензитометрију -проверу густине костију,
- утврдите ниво витамина D
- Утврдите ниво TSH хормонa-штитне жлезде,

- прегледајте кожу,
- измерите ниво шећера у крви.
- Обавите мамографију,

- урадите скрининг на карцином простате
- урадите Папа тест.

Не треба бити посвећен само здравственим проблемима, али треба учинити све да здравље буде боље и трајније. Активно и здраво старите и уживајте у трећем добу.

Teкст преузет са: https://zdravljestarih.org.rs/