1 2 3 4 5

ВестиАдекватна заштита чува вид

Повреде ока врло су честе, па лекари у Очној болници Панчево свакога дана прегледају пацијенте који су хитни због упадања страног тела. Овај број повреда би се значајно смањио када би се увек и адекватно користила заштитна опрема, пре свега код брушења и варења.

Најчешћи прегледи због којих пацијенти долазе у Очну болницу су катаракта, глауком и дијабетес. Међутим, свакога дана више од 30 пацијената који спадају у хитне случајеве дођу на преглед код офталмолога због повреде ока.

„Хитна стања су најчешће повреде, страна тела, оштећење ока због упадања киселина или због варења. Што значи да би број повреда могао да буде мањи ако би се користила заштита на раду”,каже др Драган Станковић, начелник Очне болнице.

Пацијенти покушавају некада сами да изваде страно тело из ока пре него потраже помоћ лекара. Колико је то опасно и може ли трајно да оштети вид, објашњава доктор Станковић.

„Када је у питању упадање корозивних средстава, одмах треба испрати око са што већом количином воде и одмах се обратити лекару да би се проверило колико је оштећење, да ли је оштећена само режњача или и рожњача. Ако је оштећена рожњача, често је потребна и хоспитализација. Када су у питању страна тела, ми имамо редовне пацијенте који се баве брушењем, они већ знају шта треба да раде и долазе код нас да се страно тело извади. Не смеју сами да дирају око и поушавају неким приручним средствима да изваде страно тело да не би унели инфекцију. То се ретко дешава, али има случајева да сами покушавају”, додаје доктор Станковић.

Током зимског периода веома честе повреде ока су због цепања дрва, када труње или дрвце упадне у око.

„У току дежурства сам имао дете које је повређено - имало је префоративну повреду ока, па смо га упутили на Очну клинику у Београду”, каже др Драган Станковић.

Захваљујући новој генерацији антибиотика, врло су ретке озбиљне инфекције ока када упадне страно тело. Доктор Станковић истиче да није увек неопходно да се пацијенти током ноћи јаве лекару. Ако је страно тело упало увече, не мора да дође у току ноћи, то може да сачека и јутро.

У сваком случају, треба да будемо опрезни посебно када радимо са киселином коју најчешће користимо приликом рибања купатила. Повреде можемо спречити ако носимо адекватну заштиту на раду.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 11.11.2017.