1 2 3 4 5

ВестиПовреде слезине

До повреде слезине може доћи при пенетрантим повредама абдомена, јатрогено- током хируршке интервенције или пак при тупој повреди абдомена - што је уједно и најчешћи случај (када сем слезине често бива повређена и јетра). Овој врсти трауме најподложнији су мушкарци старости 15 до 40 година. Код изоловане повреде слезине морталитет је ретка појава, али ако постоји удруженост са повредом других органа абдомена или са тешким повредама екстраабдоминалних система или органа, морталитет расте на преко 10%.

Слезина је фрагилне структуре, својим лигаментима везана за околне органе, добро је прокрвљена, а висцерална капсула овог органа је веома танка, што је чини подложном повредама. Однос затворених и отворених повреда слезина је 70:30%. Затворене повреде настају директним дејством тупе силе на абдоминални зид или леви ребарни лук, или индиректно – нпр. при паду са висине. До руптуре слезине чешће долази дејством директне тупе силе, када орган бива оштећен фрагментом преломљеног и дислоцираног ребра (наравно, руптура се може десити и када прелом ребара није присутан). Већи део масе слезине чини крв, стога при повреди долази до повећања притиска унутар слезине, њена капсула се раcтеже и „цепа“.

Постоје и тзв. одложене руптуре слезине (руптуре у два времена), које се јављају у 5-15% случајева тупих повреда. Примарно постоји повреда самог органа, са последичним крварењем - унутар слезине или у њеној капсули. Уколико се крварење заустави, накупљена крв може еволуирати у цисту која ће бити праћена фиброзом и ожиљавањем. У супротном, ако се крварење настави, хематом расте до границе растегљивости капсуле слезине и долази до њене руптуре. Клинички делује да се болесник у почетку „опоравља“ након повреде - период без симптома. Како хематом расте, капсула изненадно пуца, развија се крварење, које узрокује абдоминалне болове и симптоме шока.
Ултрасонографски или KТ преглед могу открити промене у структури ткива слезине. Увек треба мислити о овим одложеним крварењима јер у први мах пацијенти не делују као да су животно угрожени, али током 24-48 сати долази до драматичног погоршања стања са испољеном симптоматологијом интраабдоминалног крварења.

Руптура слезине може се десити и спонтано, али је ова појава резервисана за случајеве који су удружени са различитим патолошким стањима, када је слезина увећана, измењена и осетљивија на повреде. Клиничка слика повреде слезине варира у односу на степен искрварења и време протекло од трауме.

Када ћемо посумњати на повреде слезине?
Код тупих повреда горњег абдомена, леве стране абдомена или повреде у пределу грудног коша у нивоу доњих ребара са леве стране, као и код постојања затворених повреда, када постоји унутрашње крварење.
Симптоми и знаци руптуре слезине: бол и напетост при палпацији горњг левог дела абдомена (ако постоји прелом рбара бол у трбуху је „маскиран“), бол који се шири ка левом рамену. У случају тешког степена крвављења јавњају се знаци шока: бледило, хладна и презнојена кожа, слабо пуњен и убрзан пулс, ниска тензија, конфузност, замагљен вид, мучнина...
У лабораторијским налазима срећемо анемију различитог степена, ниске вредности броја еритроцита, хемоглобина и хематокрита (током 24-48 сати хематокрит није валидан параметар за процену степена крварења), уз присуство леукоцитозе.

Радиографски се такође могу срести различити знаци који нам говоре у прилог повреде слезине (прелом ребара леве стране грудног коша, елевација леве стране дијафрагме, плеурални излив...), али изостанак наведених знакова не говори у прилог неповређеној слезини.
Присуство течности у трбуху може се видети ултразвучним прегледом, а коначно се утвђује пункцијом. Пункција је инвазивна дијагностичка метода, која се изводи помоћу специјално конструисане игле. Уколико крварење постоји, крв ће се ускоро појавити на спољашњем крају игле. У супротном, убризгава се 500мл стерилног сланог раствора, након чега се течност испушта, па се у добијном узорку одређује број еритроцита и хематокрит. Код стабилних пацијената, који нису животно угрожени, може се присупити и другим дијагностичким процедурама: KТ, НМР...

Иницијална помоћ пацијентима код којих постоји крварење са сумњом на повреду слезине своди се на пласирање венске линије, надокнаду волумена кристалоидним растворима и хитан транспорт до одговарајуће хируршке установе где ће пацијент бити дефинитивно збринут.

Teкст на основу извора уредио др Марко Ивановић, Општа болница Панчево

Извори:
Hirurgija, udžbenik za studente medicine, Prof. dr Živan V. Maksimović
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ruptured-spleen/symptoms-causes/syc-20352317
https://www.medicalnewstoday.com/articles/192110.php