1 2 3 4 5

ВестиПРВА ПОМОЋ КОД ХЕМИЈСКИХ ПОВРЕДА ОКА

ПРВА ПОМОЋ КОД ХЕМИЈСКИХ ПОВРЕДА ОКА

У свакодневном животу око је често изложено повредама. Хемијске повреде ока су по учесталости знатно ређе у односу на механичке. Кад хемијске материје доспеју у око доводе до каустичних промена на захваћеном ткиву ока па се зато ове повреде и називају каузоме (causoma). Ова врста повреда изазвана је пре свега киселинама и базама.

Од киселина најчешће је сумпорна киселина (из акумулатора), али и сирћетна и хлороводонична киселина.

Од база, најчешће су повреде калцијум хидроксидом (гашени креч или малтер), амонијаком и натријум хидроксидом (жива сода).

Повреде изазване базама знатно су опасније зато што доводе до коликвационе некрозе, што омогућава бази да пенетрира у дубље слојеве ткива, и имају лошију прогнозу.

Киселине проузрокују коагулационе некрозе, тако да се на површини ткива ствара заштитни слој који спречава даљу пенетрацију киселине у дубље слојеве ткива, и имају бољу прогнозу.

Каузоме су повреде ока хемијским средствима, при чему најчешће страдају капци, вежњача и рожњача, али могу бити захваћене и дубље структуре ока.

Подела хемијских повреда по степенима тежине врши се на основу провидности рожњаче и облика лимбалне исхемије. На основу тога постоји IV степена повреде:

Прва помоћ и лечење:

Од пресудне важности је спровођење прве помоћи, која се састоји у испирању повређеног ока. Око треба континуирано, обилно испирати чистом водом или физиолошким раствором. Главни задатак испирања је уклањање штетног агенса из ока, разблажење тог агенса, и на крају скраћење излагања ока том хемијском средству. Испирање вршити и током транспорта у здравствену установу! Такође је од велике важности ектропионирање (извртање) капка што омогућава лакше испирање читаве површине, али и уклањање чврстих честица (нпр. честица песка, креча) које доводе до додатних механичких оштећења површине рожњаче. Повређене очи НЕ ЗАТВАРАТИ завојем , марамицом, фластером или сличним средствима. Око треба да остане отворено, јер се појачаним сузењем постиже додатно испирање ока. После адекватно пружене прве помоћи, следи офталмолошко лечење које може бити медикаментно или хируршко.

Медикаментно лечење лакших облика каузома (I и II степен) састоји се у локалном давању антибиотика, мидријатика и кортикостероида.

Тежи облици каузома (III и IV степен) захтевају хоспитализацију и интензивно лечење .

Хируршко лечење врши се само код тежих случајева.

Текст припремила:

Мед. сестра Лидија Милосављевић

Извор:

Офталмологија: Проф.М. Јовановић