1 2 3 4 5

ВестиHYPEREMESIS GRAVIDARUM (Прекомерно повраћање у трудноћи)

Прекомерно повраћање у трудноћи доводи до дехидратације, поремећаја електролита као и нутритивних поремећаја, понекад и уз губитак у телесној тежини. Најчешће се јавља у првом триместру трудноће код здравих трудница.

Чешће се јавља код прворотки млађих од 25 година али и код трудница са прекомерном телесном тежином и оних са више порођаја. Прекомерно повраћање у трудноћи понавља се и у другим трудноћама. У малом проценту трудница (приближно око 30%) прекомерно повраћање доводи до већег степена дехидратације уз појаву дисфункције јетре.

У периоду од 1-3 недеље од почетка повраћања може се јавити свраб и жутица као и таман урин. У биохемијским анализама јављају се блага хипербилирубинемија, повишене аминотрансферазе (АСТ, АЛТ) два до три пута, ретко су вредности веће од 800 ИУ/Л, повишена алкална фосфатаза (уз напомену да ово може бити и нормалан налаз, јер алкална фосфатаза нормално расте у трудноћи и плаценталног је порекла).

Ради се о релативно бенигном поремећају које не захтева специфичну терапију, могу се применити рехидратација и надокнада електролита. Контролом повраћања дисфункција јетре се брзо повлачи.

Текст на основу извора уредила др Елвира Гребић Јованов, лекар на специјализацији

Литература:

Интерна медицина¸Четврто измењено издање, Божидар Врховац и сурадници, Загреб 2008.