1 2 3 4 5

ВестиПостпорођајна депресија

Рођење детета је један од најважнијих тренутака у животу сваке жене. Бити мајка представља највећу радост, али такође и највећи изазов. Након порођаја жене су осетљиве и доживљавају различите физичке и емоционалне симптоме.

Постпорођајна депресија јавља се у првих четири до осам недеља након порођаја, ређе и касније током прве године дететовог живота. Представља озбиљно емотивно стање, са симптомима:

-Недостатак енергије и мотивације

-Осећај беспомоћности и безнадежности

-Социјална повученост

-Ниско самопуздање

-Поремећај исхране и спавања

-Раздражљивост и плачљивост

-Осећај неспособности да се одговори захтевима околине

-Незаитересованост за дете и осећај стида због тога

-Жене које имају постпорођајну депресију су збуњене, уверене да нису добре мајке.

Узроци постпорођајне депресије могу бити многобројни, од психолошких и физичких до социјалних. Могуће је да жена која није имала проблем после првог порођаја, сада има проблем са постпорођајном депресијом. Уколико су се у међувремену десиле неке промене које су биле негативне(брачне кризе, финансијске тешкоће, болест у породици...)

Ако депресија не пролази после две до четири недеље од порођаја, када је нормално да, услед хормонске неравнотеже, долази до промене у расположењу, важно је обратити се изабраном лекару, који ће дати препоруку за даље лечење.

Касно препознавање може довести до последица на однос мајка и дете, али и на однос у целој породици. Зато је важно да најближи своју пажњу која је првенствено усмерена на бебу,посвете и њеној мами.

Текст на основу извора уредила гинеколошко-акушерска сестра, Родика Његруљ, ГАО, ОБ Панчево.

Извор: Дипломски рад, Постпорођајна депресија, С.Сламек