1 2 3 4 5

ВестиОпшта болница Панчево почиње са радом

Општа болница Панчево, која је од 9. априла била Ковид болница, почиње са редовним радом. Од почетка недеље већ се постепено смањује број лекара и медицинског особља које ради с ковид пацијентима, тестирају се и спремају за повратак на своја радна места.

Др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево каже да су испразнили зграду Интернистичког блока и већину пацијената на ковид одељењу отпустили као излечене.

„Испразнили смо овај нови блок, потпуно га опрали, дезинфиковали и да од понедељка крећемо са пријемом пацијената у Интернистички блок што би значило и да нашу хемодијализу враћамо, да више људи, наши редовни пацијенти, не иду ван Болнице Панчево на хемодијализу. Већ смањујемо број људи које ангажујемо у ковид болници адекватно броју пацијената. Сви запослени који су радили у тој црвеној зони су ове недеље тестирани два пута пошто је предуслов да се врате на своја радна места у не-ковид зону, да имају два негативна налаза. Ми већ постепено нормализујемо рад. Ускоро крећемо и са пријемом пацијената у Специјалистички центар. Враћамо се на заказивање и све оно што смо ових претходних два месеца морали да одгађамо", објаснио је др Слободан Овука, директор Опште болнице панчево

„Вирус је и даље ту, па ће Ковид болница бити пресељена у у зграду Инфективног одељења које је потпуно физички одвојена од осталих зграда у кругу Опште болнице", додао је др Слободан Овука.

У време ванредног стања Општа болница Панчево добила је и одређене количине потпуно нове медицинске опреме која ће и даље остати у овој установи. Како др Слободан Овука каже, од највећих ствари, не рачунајући ту ситну опрему, од апаратуре јако битна је донација седам нових респиратора.

„Ако вам кажем да смо имали 11 респиратора пре почетка пандемије, а сада имамо 18, то нам у многоме олакшава ситуацију, јер смо ми у претходним годинама када смо имали, на пример, инфекције односно епидемије грипа имали проблем са смештањем пацијената на респиратор. Добили смо и покретни дигитални рендген изванредних перформанси који нам омогућава да најтеже пацијенте снимамо у кревету, да не морамо да их возимо, пребацујемо, довозимо на рендген статични. То су најважније ствари које су нам стигле уз још неку ситнију опрему, али ово је сигурно нешто што би у редовним околностима чекали неколико година", закључио је др Слободан Овука, диреткор Опште болнице Панчево.

Интернистички блок Опште болнице 9. априла проглашен је за Ковид болницу, а до данас више од 300 пацијената је излечено од ове болести.

Извор: Панчево мој крај - 22. мај 2020