1 2 3 4 5

ВестиУлтразвук у порођају

Примена ултразвука и мерење протока у току порођаја омогућили су акушерима бољи интрапартални надзор,а све са циљем смањења стопе морталитета и морбидитета.

Ултразвучни преглед нам омогућава:

-процену телесне масе плода

-одређивање предњачећег дела, положај плода и смештај плода

-одређевиање степена флексије односно дефлексије предњачећег дела

-одређивање положаја постељице, њене зрeлoсти, количине плодове воде

-одређивања положаја пупчане врпце

-одређивање биофизичких профила и Доплер мерења

На основу стандардних мерења (БПД,ХА,АЦ,ФЛ) данас смо у могућности да прецизно одредимо телесну масу плода. Варијације у измерерној маси су -+ 400 гр. На основу измерених вредности процењује се фетоматерална диспропорција, односно да ли се ради о макрозомији фетуса, старост трудноће коју поредимо са старошћу трудноће по аменореји.

Некада је веома тешко на основу клиничког прегледа одредити предњачећи део плода, нарочито код гојазних пацијенткиња, и када је предњачећи део високо над карличним улазом. Одређивањем где су леђа плода, одређујемо смештај плода, који може бити први и други. Одређивањем положаја постељице је веома значајно одредити да ли предњачи постељица, да ли је ниско усађена и ког је степена зрелости. Тако се могу предупредити обилна вагинална крварења, и планирати евентуална оперативна завршавања порођаја.

Количина плодове воде се веома прецизно може мерити и пратити код пацијенткиње у свакој недељи трудноће. УЗ верификована смањена количина плодове воде, је од огромног значаја, говори о неопроходности завршавања трудноће, порођајем. Ране трудноће од свега неколико недеље, прате се искључиво УЗ. Виталност трудноће, напредовање и евентулна смрт фетуса, најпоузданије се дијгностикује УЗ.

ГАО ОБ Панчево поседује два УЗ апарата, од тога један 4Д. Пракса је на одељењу да сваки клинички преглед, обавезно прати и преглед УЗ.

Извори: Практикум породиљство.

Др Емир Шефити,клинички лекар на ГАО