1 2 3 4 5

ВестиПоремећај ритма менструалног циклуса

Под нормалним условима, после овyлације и након секреторне фазе, услед пада концентрације прогестерона долази до настанка менструације.

Менструација је љуштење и откидање слузнице ендометријма, која се код жена догађа редовно између менархе и менопаузе. Она доводи до вагиналног крварења које траје између три и седам дана, а понавља се на сваких 24 до 34 дана, колико и траје један менструални циклус. Менструални циклус је време између првог дана једне меснтруације и првог дана следеће менструације, укључујући и дане крварења.

Аменореја-представља изостанак менструације и може бити примарна и секундарна. Примарна означава изостанак менархе код физички и полно зреле девојке старије од 16 година. Секундарна аменореја означава сваки изостанак менструације дужи од 35 дана код жене која је већ раније имала менструацију.

Примарна аменореја се дели на:

-Примарна аменореја до 14 година, када су одсутне секундарне сексуалне карактеристике.

-Примарна аменореја до 16 година, без обзира на то да ли постоје секундарне сексуалне карактеристике или не постоје.

Аменореја није болест, већ скуп различитих етиолошких фактора. Може настати због поремећаја анатомске грађе, инсуфицијенције јајника, хроничне ановулације...Аменореја физиолошки постоји пременархално, постменопаузално и у трудноћи.

Олигоменореја-је менструално крварења када су размаци између једног и другог крварења дужи од 35 дана. Олигоменореја често иде удружено са обилним менструалним крварењима.Често је олигоменореја фамилијарна појава, може проузроковати оштећење јајника, хипофизе, хипоталамуса па и целог организма. Олигоменореја је честа појава у пубертету и климактеријуму.

Полименореја-представља учестала менструална крварења која се јављају у размацима краћим од 21 дана.

Метрорагија-представља неправилна крварења,које се јавља у потпуно неправилним временским интервалима независно од циклуса и може бити дуготрајно и обилно.

Лечење је сложено, и обухвата адекватан приступ свакој пацијенткињи индивидуално. Користе се контрацептивна средства, хормонске спирале, утеротоници, киретаже материце у дијагностичке сврхе, прогастегени итд...

Др Емир Шефити,ГАО ОБ Панчево

Извори: Практикум гинекологија др Живко Перишић