1 2 3 4 5

ВестиПОЛНЕ БОЛЕСТИ У ЛЕТЊИМ МЕСЕЦИМА

У летњим месецима веома су честе инфекције гениталних органа. Главни разлози су купање у базену, дуги боравак у хладној води, чешћи и слободнији сексуални односи без заштите, прекомерно сунчање, неспавање, лошија хигијена и неправилна исхрана. Ако се појави било који од симптома који су карактеристични за вагиналне инфекције - појачан секрет, пецкање, црвенило, свраб, ојед бутина или често мокрење потребно је обратити се лекару јер је вероватно дошло до упале спољашњих гениталих органа. Спектар гениталних инфекција код жена обухвата упалу вагине (колпитис или вагинитис), упалу грлића материце (цервицитис), упалу слузнице материце (ендометритис), као и упалу јајовода и јајника (салпингитис / аднекситис) Полно преносиве болести (sexually transmited disease-STD) изазивају бројни микроорганизми. Број оболелих у свету је, генерално, изузетно висок. Инфекцијом су погођени сексуално активни парови, а може се пренети и на новорођенче приликом порођаја са инфициране мајке. Значај ових болести је у могућим компликацијама, када се не лече или неадекватно лече: неплодност, ванматерична трудноћа, чешти спонтани абортуси, превремени порођај, запаљења унутрашњих гениталија и код жена и мушкараца. Статистички подаци су често врло оскудни, јер се велики број болести не пријављује или се оболели не јавља лекару. Симптоми могу бити благи, непрепознати, и у комбинацији са страхом од реакције околине, многи случајеви остају недијагностиковани и нелечени. Постоје болести које се преносе полним контактом, али се не манифестују на полним органима, као хепатитиси или ХИВ.

Изазивачи полних болести су бактерије, вируси, протозое, гљивице и паразити. Нама је доступна антибактеријска, антигљивична и антипаразитарна терапија , док за вирусне болести (на пр. ХИВ или хепатитис) нема адекватног антивирусног лека. Не остављају имунитет, тако даје могуће се поново заразити истим узрочником после излечења! Постоје многи микроорганизми који нормално живе у вагини, образујући киселу средину (pH 4.0-5.0) која је добра заштита од инфекције. Уколико се киселост вагине промени, стварају се повољни услови за стварање вагиналне инфекције, гљивица, трихомонијазе и бактеријског вагинитиса.
Један од најчешћих узрочника инфекција је гљивица кандида која живи и размножава се у вагини и дебелом цреву, али при промени киселости вагине, било због пада имунитета, после коришћења антибиотика или оралних контрацептива, број гљивица се нагло повећава и доводи до првих сметњи - појачаног сирастог белог секрета чији мирис подсећа на мирис квасца. Развоју гљивица помажу и доњи веш од синтетичких влакана али и мокар купаћи костим.
Трихомонијазу изазива једноћелијски паразит који живи на слузници жена и мушкараца. Трихомонас се најчешће преноси сексуалним односом, али и преко влажних предмета, пешкира, мокрог купаћег костима, доњег веша. Секрет код ове инфекције је пенушав, јаког и непријатног мириса.
Бактерија хемофилус је такође нормални становник вагине, а при промени киселости вагине почиње да се размножава и изазива инфекцију. Ова инфекција може се пренети и сексуалним контактом. Симптоми су слични као код трихомонијазе, а секрет је кремаст од беличасте до сивкасте боје и непријатног је мириса.

Лечење ових инфекција је потребно отпочети на време, са различитим медикаментима, а уколико се не предузме благовремено и одговарајуће лечење могу да се прошире из вагине и на друге гениталне органе (материцу, јајоводе и јајнике). Употреба сапуна и шампона за интимну негу се не препоручује, јер појачава запаљење. Потребно је смањити унос шећера у организам храном. Касно дијагностиковане и нелечене полне болести могу имати озбиљне последице. Инфекција може да доведе до стварања ожиљних промена, апсцеса и непроходности јајовода, при чему расту ризици за неплодност и настанак ванматеричне трудноће.
Поред ових инфекција, постоје и такозване тихе и споре инфекције, изазване микоплазмом, уреаплазмом и хламидијом. Најчешће на дају никакве тегобе; болове, нити повишену температуру што би пацијента довело на преглед али дуготрајним деловањем можемо се суочити са њиховим последицама - хронични упални процеси у малој карлици, цисте јајника а могу довести и до неплодности. Спадају у сексуално преносиве болести и захтевају анализу оба партнера и зеједничко лечење и корисшћење презерватива током полних односа докле год се лечење не заврси
Ова три узрочника се по особинама налазе на прелазу између бактерија и вируса. Оно што чини особину бактерија је да их успесно лече антибиотици. Нихово узимање из бриса грлица материце се препоручује искључиво у другој половини циклуса-практично пред циклус када има највише материјала за анализу. Саветује се да пацијенткиња једном годишње уради комплетне брисеве и то: цервикални и вагинални брис: бактериолошки и миколошки. Цервикални брис на: хламидију, микоплазму и уреаплазму. За мушкарце се саветује: брис уретре, бактериолошки и миколошки, брис гланса, бактериолоски и миколошки. Као и тест на: хламидију, микоплазму и уреаплазму, а савет је и спермокултура. Узимање ових брисева је потпуно безболно и безбедно.

Ако сте инфицирани, имате полно преносиву болест обавезно реците то партнеру, јер се и он/она мора лечити. Узимајте прописану терапију по препоруци лекара. Попијте целу дозу чак и ако се осећате боље и никоме не дајте лекове који су преписани вама. Ако се партнер не лечи, а имате и даље полне односе без заштите, терапија је узалудна.
Важно је поверити лекару сваку сумњу на полну болест, без обзира да ли се човек добро осећа. Обавестити партнера о својим сумњама, а у следећим односима користити кондом.
Не покушавајте сами излечити полно преносиву болест. Ове болести су заразне и неке имају тешке компликације и последице. Морате потражити помоћ лекара, најбоље дерматовенеролога.

Већина полно преносивих болести успешно се лечи, а ако се на време не лече, могу изазвати озбиљне компликације. Одмах се обратите лекару ако имате ли било који од ових симптома: бол при мокрењу и/или полном односу, пецкање при мокрењу, необичан секрет из вагине, пениса, ануса или мокраћне цеви, оток тестиса, крварења између менструација, свраб или надражај у подручју полног органа или ануса, осип, мехуриће, ранице, квржице или брадавице на спољном делу полног органа или око њега.

Текст на основу извора уредио медицински техничар Милан Кивић, Општа болница Панчево.

Извори:
https://www.stetoskop.info/zdravlje-mladih/polne-bolesti-u-letnjim-mesecima
https://www.medikompoliklinika.com/teme/novosti/227-ginekoloske-infekcije-u-toku-leta.html