1 2 3 4 5

ВестиНова вакцина - превентива од плућних болести

Крајем марта у редовни календар обавезне вакцинације уведена je нова вакцина, чија је улога да спречи честе упале плућа, учестале упале ушију али и компликованe болести, као што је менингитис и сепса. Начелник Дечијег одељења у Општој болници Панчево, доктор Слободан Продановић, напомиње да нас ова вакцина штити од ових наведених болести и да би требало да их приме и деца која нису обухваћена редовним календаром вакцинације.

„Вакцине у нашој земљи су безбедне и неопходне. Недавано је у редован календар вакцинације уврштена и нова вакцина против пнеумокока. Ову вакцину су родитељи који су желели сами куповали како би дете било вакцинисано а сада је она бесплатна. Начелник Дечијег одељења доктор Слободан Продановић истиче да нас ова вакцина штити када смо најрањивији. Конкретно против пенумокока нас штити када је организам најосетљивији у првих пет година и када се може оболелити од пнеумококне инвазивне болести која не подразумева само упале ушију, плућа него пнеумококну сепсу, менингитис и упалу плућа са сепсом од чега се умирало. Увек је могуће умрети јер бактерија врло лако мутира, развија резистенцију а најбољи начин у борби против резистенције је да имамо имунитет, да нам антибиотици не требају. Када вакцинишемо дете против пнеумокока, нећемо само избећи упалу ушију и синуса до поласка у школу, него спречићемо да нам дете не умре од нечег што смо могли да спречимо ”, истакао је др Продановић.

Према редовном календару вакцинације пнеумокок вакцину добијају деца рођена 2018. године. Да ли има сврхе да се вакцинишу и старија деца која нису обухваћена редовном вакцинацијом?

„Има сврхе да се вакцинишу сви до пете године нарочито они код којих постоје индикације, код којих постоји нека хронична болест као што је астма, честе упале ушију за њих је и те како значајно да се вакцинишу против пнеумокока”, додао је др Продановић.

Доктор Продановић се осврнуо и на антивакцинални лоби у нашој земљи и подсетио да се медицина не учи преко интернета. Важно је децу редовно вакцинисати јер је то једини начин да се спрече нове епидемије појединих болести које су давно искорењене захваљући проналаску вакцина.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 19.04.2018.